Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media. Ce prevede actul normativ

Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media. Ce prevede actul normativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2024

Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media, o premieră în reglementarea domeniului. Actul normativ are drept scop declarat combaterea ingerințelor politice în deciziile editoriale și întărirea transparenței privind proprietarii organelor de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Textul de lege a fost adoptat de eurodeputați, în plenul PE reunit la Strasbourg, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 de abțineri.

Italia negociază cu grupul chinez Chery Auto CITEȘTE ȘI Italia negociază cu grupul chinez Chery Auto

„Nu trebuie să închidem ochii asupra faptului că libertatea presei este amenințată în lumea întreagă, inclusiv în Europa. Uciderea lui Daphne Caruana Galizia în Malta, atingerile aduse libertății și pluralismului presei în Ungaria și alte lucruri o arată cu claritate”, a declarat eurodeputata germană Sabine Verheyen, raportoarea textului, potrivit Agerpres.

„Legea europeană privind libertatea presei este răspunsul nostru la această amenințare”, a adăugat eurodeputata din grupul Partidului Popular European din PE, marți, în cadrul dezbaterii din plenul reunit la Strasbourg. Statele UE, obligate să protejeze independența media.

Conform noii legi, statele membre vor fi obligate să protejeze independența media și toate formele de intervenții în deciziile editoriale vor fi interzise, se menționează într-un comunicat al PE.

Autoritățile vor avea interdicție să-i preseze pe jurnaliști și conducerile editoriale să-și dezvăluie sursele, inclusiv prin rețineri, sancțiuni, descinderi la sedii sau instalând software de supraveghere intruziv pe echipamentele lor electronice.

Parlamentul European a adăugat măsuri de protecție împotriva utilizării mijloacelor de interceptare, care este permisă numai de la caz la caz după ce o autoritate judiciară o autorizează pentru că a stabilit că este vorba despre o infracțiune gravă. Chiar și în aceste cazuri, subiecții vor avea dreptul de a fi informați după ce interceptarea a avut loc și vor putea să o conteste în instanță.

Patronatul, la vedere

Pentru a preveni ca organele media publice să fie folosite în scopuri politice, șefii acestora și membrii consiliilor vor fi selectați prin proceduri transparente și nediscriminatorii pentru mandate suficient de lungi. Nu va fi posibil să fie demiși înainte de încheierea contractelor, cu excepția cazului în care nu mai îndeplinesc criteriile profesionale, menționează legea adoptată miercuri.

Media publice vor trebui finanțate folosind proceduri transparente și obiective, iar finanțarea ar trebui să fie sustenabilă și predictibilă.

Pentru a permite publicului să știe cine controlează media și ce interese ar putea influența politica editorială, toate instituțiile de presă și de informare, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui să publice informații despre proprietari într-o bază de date națională, inclusiv dacă sunt deținute direct sau indirect de stat.

Finanțare transparentă

Furnizorii de servicii media vor avea obligația să informeze publicul și despre fondurile primite ca publicitate de stat și despre ajutoarele financiare de stat, inclusiv de la țări din afara Uniunii.

Fondurile publice pentru presă sau platformele online vor trebui să fie alocate conform unor criterii transparente, proporționale și nediscriminatorii. Informațiile despre cheltuielile cu publicitatea de stat vor fi publice și vor include suma totală anuală și suma alocată fiecărei organizații mass-media în parte.

EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți

Eurodeputații au prevăzut un mecanism care va împiedica platformele online foarte mari, ca Facebook, X sau Instagram, să restricționeze arbitrar sau să elimine conținutul mass-media independent. Platformele vor trebui mai întâi să facă distincția între mass-media independente și sursele neindependente.

Conținut pe platformele sociale

Entitățile mass-media vor fi informate atunci când o platformă intenționează să le elimine sau sa le restricționeze conținutul și vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a răspunde. Doar după ce primește răspunsul, sau în lipsa unui răspuns, platforma va putea să elimine sau să restricționeze conținutul, dacă acesta nu îndeplinește în continuare condițiile.

De asemenea, entitățile mass-media vor avea posibilitatea să se adreseze unui organism de soluționare extrajudiciară a litigiilor. Ele vor putea și să solicite un aviz din partea Comitetului european pentru servicii mass-media, un comitet nou la nivel european, alcătuit din autorități naționale de reglementare, care va fi înființat în baza Legii privind libertatea media.

viewscnt
Afla mai multe despre
media
parlamentul european