Guvernul promite retailerilor că vor putea accesa fonduri de 160 milioane lei pentru finanțarea chiriilor aferente perioadei în care activitatea le-a fost afectată

Guvernul promite retailerilor că vor putea accesa fonduri de 160 milioane lei pentru finanțarea chiriilor aferente perioadei în care activitatea le-a fost afectată
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2020

Retailerii vor putea accesa fonduri de 160 de milioane de lei pentru finanțarea chiriilor pentru perioada în care activitatea le-a fost afectată pe perioada stării de urgență sau de alertă, susține Guvernul.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Concluzia este avansată după ședința comisiei interministeriale, formată la nivelul Ministerului Economiei, pentru definitivarea protocolului referitor la reglementarea situației existente între proprietarii și chiriașii mall-urilor, generată de măsurile luate de autorități pentru limitarea răspândirii pandemiei SARS-CoV-2.

Secretarul de stat Liviu Rogojinaru i-a informat pe cei prezenți că banii vor fi putea fi accesați prin schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid19, al cărei buget va fi suplimentat la rectificarea bugetară, ajungând de la 40 la 160 de milioane de lei.

"Cea mai bună soluție este discuția directă dintre cele două părți, cu ministerele ca partener mediator. Noi încercăm să fim parte din rezolvare, însă pentru aceasta e important ca între dumneavoastră să existe un parteneriat, care poate deveni un model de bună practică în viitor", le-a transmis înssă, în același timp, Rogojinaru retailerilor.

Profit.ro a relatat anterior că, după ce Guvernul a decis că autoritățile locale vor putea reduce, pentru perioada stării de urgență, impozitul anual pe clădiri cu până la 50% în cazul mall-urilor, Parlamentul a stabilit, printr-un proiect de lege, că reducerea va putea fi acordată până la finalul anului fiscal curent. Pentru a beneficia de scutire, proprietarii de mall-uri trebuie să facă însă dovada că au redus cu 50% chiriile pentru locatarii imobilelor respective.

De ce este important: Recent, Guvernul a reglementat posibilitatea reducerii impozitului pe clădiri, de către autoritățile locale, având în vedere situația centrelor comerciale. Acestea au fost închise pe perioada celor două luni de stare de urgență și au fost redeschise, parțial, de la 15 iunie, după încă o lună de stare de alertă.

Anterior a fost transmis un avertisment că mii de magazine din mall-uri, închise prin decret prezidențial, riscă să intre în faliment în câteva luni, dacă restricțiile vor mai dura, pentru că și în această perioadă, în care nu produc, centrele comerciale vor să le perceapă chirie.

Practic, magazinele chiriași au reclamat că proprietarii mall-urilor le percep în continuare chirii deși sunt obligate prin decizia Guvernului să întrerupă activitatea și au cerut intervenția Guvernului.

Redeschiderea mall-urilor: Au beneficiat în special retailerii și centrele comerciale care au continuat să investească în marketing și comunicare online CITEȘTE ȘI Redeschiderea mall-urilor: Au beneficiat în special retailerii și centrele comerciale care au continuat să investească în marketing și comunicare online

Guvernul a stabilit, prin urmare, prin ordonanță de urgență, că proprietarii marilor centre comerciale pot primi o reducere a impozitului pe clădire de până la 50%, în urma unei deciziii la nivelul autorităților publice locale, dacă dovedesc că la rândul lor au redus chiriile cu până la 50% pentru cei care își desfășoară activitatea în aceste centre sau au acordat alte facilități chiriașilor. 

Ajuns în dezbaterea finală a deputaților, proiectul de aprobare a ordonanței a fost completat și prevede că măsura se va putea aplica ”pentru durata stării de urgență, a stării de alertă şi pentru durata ulterioară încetării stării de alertă până la sfârşitul anului fiscal 2020”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
cladiri
reducere
mall
centru comercial
chirias
chirie
guvern
autoritate locala
ordonanta