ROMEPS: Piața de polistiren expandat din România a ajuns aproape de maturitate

ROMEPS: Piața de polistiren expandat din România a ajuns aproape de maturitate

Delia Filip, director executiv ROMEPS

Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 7 mar 2016

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) spun că rezultatele înregistrate de industrie în 2015 - creșterea producției de polistiren expandat, o calitate mai bună a produselor prin majorarea densității medii și a grosimilor utilizate, potențialul ridicat la nivelul reabilitărilor termice - au făcut ca piața de polistiren expandat din România să ajungă aproape de maturitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“În 2015, sectorul rezidențial a avut o contribuție majoră la creșterea pieței de termosisteme, reprezentând ponderea cea mai importantă a segmentului lucrărilor de reabilitare. Ultimul trimestru al anului a adus și deblocarea finanțărilor pe fonduri europene, lucru care a generat o ușoară depășire a volumelor realizate în anul precedent”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

De altfel, un indicator al creșterii producției de polistiren expandat este reprezentat și de creșterea importurilor de stiren (materie primă pentru polistirenul expandat) din perioada 2014 – 2015, adică un avans de 4,72% în ianuarie-octombrie 2015 față de aceeași perioadă din 2014.

Piața de polistiren expandat din România a devenit superioară din punct de vedere calitativ celei din Bulgaria sau celei din Polonia, deoarece România a implementat normativele europene în ceea ce privește randamentul termic al termoizolației, ceea ce a dus la o majorare în funcție de zonele climaterice, la 10 cm în zona 1 și până la 15 cm în zona 4, mai spun reprezentanții asociației.

Andrei Pogonaru: Familia mea funcționează după un act constitutiv CITEȘTE ȘI Andrei Pogonaru: Familia mea funcționează după un act constitutiv

“Cu toate acestea, mai avem un drum destul de lung de parcurs într-un interval foarte scurt de timp, deoarece până în 2020 toate construcțiile noi vor trebui să se încadreze în clasificarea de case pasive sau zero energy building”, a explicat directorul executiv ROMEPS.

Și sectorul rezidențial a avut o contribuție la creșterea pieței de polistiren expandat. Până în acest moment, în București, au fost reabilitate termic 2.337 din 9.244 de blocuri de locuințe, adică 25% din totalul blocurilor de locuințe, conform Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ceea ce înseamnă că există un potențial ridicat de creștere pe acest segment. Spre comparație, în țară, procentul de blocuri reabilitate este semnificativ mai mic, deoarece schema de finanțare guvernamentală a fost extrem de redusă în ultimii ani – de 70 de milioane euro, mai spun reprezentanții ROMEPS.

Piața locală de polistiren expandat (EPS) este evaluată la circa 100 milioane de euro anual.

Asociația, înființată în 2004, are, în prezent, 13 membri - Arcon, Austrotherm, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand, Plastics Europe și Swisspor.

viewscnt
Afla mai multe despre
romeps
piata de polistiren expandat