Speedwell, printre cei mai activi dezvoltatori imbiliari din România, cedează pachetul majoritar de acțiuni. Intră în România unii dintre cei mai bogați belgieni

Speedwell, printre cei mai activi dezvoltatori imbiliari din România, cedează pachetul majoritar de acțiuni. Intră în România unii dintre cei mai bogați belgieni

Teren Speedwell

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Dezvoltatorul imobiliar belgian Straco Real Estate și compania de investiții belgiană Baltisse cumpără un pachet majoritar de acțiuni la Speedwell, dezvoltator imobiliar fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, unul dintre cei mai activi din România. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dezvoltatorul imobiliar belgian Straco Real Estate este deținut de cuplul de miliardari Frederica Verheyden și soțul acesteia Gino de Raedt, care figurează pe locul 23 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicatia De Rijkste Belgen, cu active evaluate la 1,68 miliarde de euro. 

Baltisse este, conform analizei Profit.ro, compania miliardarului belgian Filip Balcaen, poziționat pe locul 32 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicatia De Rijkste Belgen, cu active în portofoliu evaluate la 1,3 miliarde de euro. Filip Balcaen și Didier Balcaen nu sunt rude. 

Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii companiei, vor coordona acum activitatea Speedwell alături de Baltisse și Straco Real Estate.

Viziunea comună urmărește dezvoltarea portofoliului de proiecte pe piața din România, concomitent cu extinderea activității companiei în Polonia. Cu o echipă formată din circa 50 de angajați, portofoliul Speedwell cuprinde 150.000 m² de birouri, 23.000 m² de spații industriale și peste 6.000 de unități rezidențiale.

Baltisse a fost co-investitor, alături de Speedwell, în proiectul Record Park Offices din Cluj, vândut în 2022 fondului de investiții belgian AYA Properties Fund contra sumei de 35 de milioane de euro. Între Speedwell și AYA Properties Fund există o suprapunere limitată de acționari.
 
Baltisse și Straco erau prezente deja și în acționariatul firmelor care dezvoltă proiectul imobiliar Paltim din Timișoara. 
Gigantul imobiliar Shimao, ultima victimă a crizei imobiliare din China CITEȘTE ȘI Gigantul imobiliar Shimao, ultima victimă a crizei imobiliare din China

Profit.ro a anunțat în 2019 că Speedwell a ajuns la un acord cu Siminel Andrei, coordonatorul afacerilor locale ale americanilor de la New Century Holdings (NCH), pentru achiziția fostei fabrici de pălării Paltim din centrul Timișoarei, contra unui preț de circa 7,7 milioane euro, pentru a dezvolta pe acest amplassament un complex mixt cu apartamente și birouri evaluat la 45 milioane de euro, cea mai mare investiție a sa de până acum.

Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Didier Balcaen a fost partener al Liebrecht & WooD.

Speedwell a anunțat în 2019 lansarea unui fond de investiții în valoare de 100 de milioane de euro ce va fi utilizat pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare, preponderent rezidențiale, cu un cost total de circa 400 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
baltisse
straco real estate
speedwell