ULTIMA ORĂ Gigantul imobiliar Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și capul de afiș al crizei imobiliare din țară, a solicitat protecție împotriva falimentului

ULTIMA ORĂ Gigantul imobiliar Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și capul de afiș al crizei imobiliare din țară, a solicitat protecție împotriva falimentului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2023

Dezvoltatorul imobiliar puternic îndatorat China Evergrande Group a cerut protecția împotriva falimentului la o instanță din SUA, în cadrul unuia dintre cele mai mari exerciții de restructurare a datoriilor din lume, în timp ce crește îngrijorarea cu privire la agravarea crizei imobiliare din China și la încetinirea economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Evergrande a devenit emblema crizei fără precedent a datoriilor din sectorul imobiliar al țării, care reprezintă aproximativ un sfert din economie, după ce s-a confruntat cu o criză de lichidități la mijlocul anului 2021, scrie Reuters.

Dezvoltatorul a solicitat protecție în baza capitolului 15 din Codul american al falimentului, care protejează companiile din afara SUA aflate în proces de restructurare de creditorii care speră să le dea în judecată sau să le blocheze activele în Statele Unite.

Cathedral Plaza din Capitală ar putea fi demolată în decurs de doi ani CITEȘTE ȘI Cathedral Plaza din Capitală ar putea fi demolată în decurs de doi ani

Depunerea cererii este de natură procedurală, dar cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, trebuie să o facă ca parte a unui proces de restructurare în conformitate cu legislația americană, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

Evergrande a refuzat să comenteze informațiile.

Restructurarea datoriilor offshore ale Evergrande vizează datorii totale de 31,7 miliarde de dolari, care includ obligațiuni, garanții și obligații de răscumpărare. Evergrande se va întâlni cu creditorii săi în cursul acestei luni cu privire la propunerea sa de restructurare.

O serie de dezvoltatori imobiliari chinezi au intrat în incapacitate de plată în privința datoriilor offshore, lăsând locuințe neterminate, ducând la scăderea vânzărilor și zdruncinând încrederea investitorilor, ceea ce reprezintă o lovitură pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

Criza din sectorul imobiliar a alimentat, de asemenea, riscul de contagiune, care ar putea avea un impact destabilizator asupra unei economii deja slăbite de consumul intern, de activitatea slabă a fabricilor, de creșterea șomajului și de cererea slabă din străinătate.

Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, suspendă cel puțin 10 tranzacții cu obligațiuni. Acțiunile scad la un nivel record. Alte căderi pe bursa chineză CITEȘTE ȘI Country Garden, cândva cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, suspendă cel puțin 10 tranzacții cu obligațiuni. Acțiunile scad la un nivel record. Alte căderi pe bursa chineză

Zhongrong International Trust, un important manager de active chinez, nu și-a îndeplinit obligațiile de rambursare a unor produse de investiții și a avertizat cu privire la o criză de lichidități, în timp ce Country Garden, dezvoltatorul privat numărul 1 din țară, a devenit cea mai recentă companie care a semnalat o criză sufocantă de lichidități.

Toate acestea au loc într-un moment în care investițiile imobiliare, vânzările de locuințe și construcțiile noi s-au contractat de mai bine de un an.

În această săptămână, Morgan Stanley a urmat exemplul unora dintre cele mai importante agenții de brokeraj la nivel mondial și a redus prognoza de creștere economică a Chinei pentru acest an. Morgan Stanley estimează acum că produsul intern brut al Chinei va crește cu 4,7% în acest an, față de o prognoză anterioară privind un avans de 5%.

China tințește o creștere economică de 5% pentru acest an, dar tot mai mulți economiști avertizează că ar putea rata obiectivul, dacă nu intensifică măsurile de sprijin pentru a opri declinul.

Problemele economice și imobiliare ale Chinei, precum și absența unor măsuri concrete de stimulare au precipitat un val de vânzări pe piețele financiare globale, investitorii căutând refugiu în active considerate sigure.

Acțiunile asiatice se îndreptau spre o pierdere săptămânală de 2,8%, a treia săptămână consecutivă de scăderi. Titlurile chinezești blue-chip au scăzut cu 0,5%, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a pierdut încă 1,3% din valoare.

Se așteaptă ca luni, în cadrul unei ședințe de stabilire a dobânzii lunare, China să reducă indicatorii de referință pentru împrumuturi, mulți analiști preconizând o reducere importantă a ratei de referință pentru creditele ipotecare, care să revigoreze cererea de credite și să susțină sectorul imobiliar aflat în dificultate.

viewscnt
Afla mai multe despre
evergrande
stadion de fotbal