România, printre țările UE cu o creștere puternică a vânzărilor cu amănuntul

România, printre țările UE cu o creștere puternică a vânzărilor cu amănuntul
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au scăzut în luna februarie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creștere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât și în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,5% în zona euro și cu 0,4% în Uniunea Europeană, în luna februarie 2024 comparativ cu luna ianuarie. Cu toate acestea, țările membre cu cele mai importante creșteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost: Polonia (1,4%), Croația (1,2%), Estonia (1%), Bulgaria și Slovacia (ambele cu 0,9%), Letonia și Lituania (ambele cu 0,7%), România, Țările de Jos și Spania (toate trei cu o creștere de 0,5%), scrie Agerpres.

Premierul Ciolacu - Reacție la sechestrul pus de stat pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation, anunțat în premieră de Profit.ro CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu - Reacție la sechestrul pus de stat pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation, anunțat în premieră de Profit.ro

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,7% în zona euro și cu 0,2% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România este printre țările membre cu cele mai importante creșteri ale vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 8,7%, fiind devansată doar de Croația, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 9,2% în ritm anual.

În cazul României, conform datelor publicate anterior de INS, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, serie brută, a înregistrat o creștere cu 12,3%, în luna februarie 2024 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe serie ajustată, afacerile din comerț au înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 7,1%.

Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a crescut cu 2,6%, pe serie brută, în februarie. Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerț a crescut cu 0,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
comert