FOTO Renovarea castelului de la Gilău este finalizată. Investiție de 30 milioane lei. Istoria castelului Rákóczi-Bánffy începe din secolul al XIII-lea

FOTO Renovarea castelului de la Gilău este finalizată. Investiție de 30 milioane lei. Istoria castelului Rákóczi-Bánffy începe din secolul al XIII-lea
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Renovarea castelului de la Gilău a fost finalizată, acesta urmând să fie redeschis pentru vizitatori în primăvara anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acum a avut loc predarea tehnică a castelului de la Gilău (lângă Cluj-Napoca), proprietate a Fundației Tradiții Transilvane, înființată de omul de afaceri și mecena Elek Nagy. Acesta, născut la Cluj-Napoca, a cumpărat castelul de la moștenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat Fundației Tradiții Transilvane, înființată de el însuși, se precizează într-un comunicat de presă emis de fundație, anunță Cluj24..

Primul furnizor de scutere pentru închiriat, la un moment dat evaluat la 1 miliard euro - în stare de faliment CITEȘTE ȘI Primul furnizor de scutere pentru închiriat, la un moment dat evaluat la 1 miliard euro - în stare de faliment

După obținerea unei finanțări din partea Uniunii Europene în 2017, în anul următor au început lucrările de restaurare. Valoarea totală a proiectului depășește 30 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin guvernul României, din sprijinul acordat de guvernul ungar și din contribuția de peste 3 milioane de euro a fundației fondate și prezidate de Elek Nagy.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanțarea de 2,15 milioane de euro a fost câștigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman și a parcului adiacent castelului.

FOTO Renovarea castelului de la Gilău este finalizată. Investiție de 30 milioane lei. Istoria castelului Rákóczi-Bánffy începe din secolul al XIII-lea

Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncțional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinație turistică importantă în județul Cluj și în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului și să dea viață valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Țara Călatei și Țara Moților.

Istoria castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău, monument de importanță națională, începe din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menționează deja existența unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj.

Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, și reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă.

În Evul Mediu, cetatea și domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparținut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetății a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară și a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ.

FOTO Auchan instalează panouri fotovoltaice pe hipermarketuri CITEȘTE ȘI FOTO Auchan instalează panouri fotovoltaice pe hipermarketuri

Clădirea a servit ca una din principalele reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa.

În anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l în castel romantic și înființând – după umplerea fostelor șanțuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent.

FOTO Renovarea castelului de la Gilău este finalizată. Investiție de 30 milioane lei. Istoria castelului Rákóczi-Bánffy începe din secolul al XIII-lea

În urma căsătoriei lui Tamás Barcsay cu Katinka Bánffy, familia Barcsay a intrat în posesia castelului; acesta a fost naționalizat în 1948 și a putut fi recuperat de familie abia la începutul anilor 2010. Cele mai frumoase elemente cunoscute ale clădirii datează din timpul episcopului László Geréb (1479-1502), pe lângă piesele gotice târzii apar și sculpturi din perioada renașterii transilvane timpurii, de la sfârșitul secolului al XV-lea.

viewscnt
Afla mai multe despre
gilău
castel