Banca centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară

Banca centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Banca centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5%, în timp ce țara continuă să fie afectată de cutremurele devastatoare care au afectat milioane de vieți, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Măsura, care marchează reluarea unei serii de reduceri ale ratei dobânzii din 2022, în pofida inflației ridicate, estet în conformitate cu așteptările Reuters și este cea mai micp rată repo pe o săptămână din ultimii doi ani, potrivit datelor Refinitiv.

Tranzacțiile cu locuințe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la un minim din ultimii 10 ani CITEȘTE ȘI Tranzacțiile cu locuințe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la un minim din ultimii 10 ani

”A devenit și mai important să menținem condițiile financiare favorabile pentru a continua ritmul de creștere a producției industriale și tendința pozitivă a ocupării forței de muncă, după cutremur”, a spus banca centrală într-un comunicat de presă, adăugând că impactul cutremurului este încă în curs de evaluare, scrie News.ro.

Două cutremure consecutive au zguduit Turcia și Siria la începutul acestei luni și au fost cele mai puternice din regiune din aproape un secol, cu un bilanț al deceselor de peste 46.000 până acum.

”Deși se preconizează că cutremurul va afecta activitatea economică pe termen scurt, se anticipează că nu va avea un impact permanent asupra performanței economiei turce pe termen mediu”, se arată în comunicat.

Cea mai recentă rată anuală a inflației, din ianuarie, a fost de 57,68%.

Cu costurile de reconstrucție estimate la miliarde de dolari, dezastrul a implicat și mai mult Turcia în spirala sa economică descendentă.

Politica monetară a Turciei se bazează pe urmărirea creșterii economice și a competitivității exporturilor, mai degrabă decât pe calmarea inflației.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține opinia neortodoxă conform căreia creșterea ratelor dobânzilor amplifică inflația, în loc să o îmblânzească.

Politica a slăbit dramatic moneda Turciei, anul trecut, și a împins ratele inflației din țară la maxime record.

Lira turcească s-a menținut constantă la 18,87 unități față de dolar, în urma deciziei băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dobanda