BERD își vinde, după 12 ani, acțiunile la cel mai mare lanț de hipermarketuri din Rusia către un miliardar

BERD își vinde, după 12 ani, acțiunile la cel mai mare lanț de hipermarketuri din Rusia către un miliardar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 apr 2019

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se retrage după 12 ani din acționariatul retailerului rus Lenta, operatorul celui mai mare lanț de hipermarketuri din țara vecină, semnând în acest sens un acord privind vânzarea participației sale către miliardarul Alexei Mordashov.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Mordashov, al doilea cel mai bogat om din Rusia, creditat de Forbes cu o avere de 20,4 miliarde dolari, a convenit achiziția unui pachet de 41,9% din acțiunile Lenta de la BERD și fondul american de private equity TPG Capital în schimbul sumei de 729 milioane de dolari.

Participația BERD în Lenta, de aproximativ 7,5%, este evaluată, potrivit acordului, la circa 130 milioane de dolari. Banca a intrat în acționariatul Lenta în 2007, când a plătit 125 milioane de dolari pentru un pachet de 11,1% din acțiuni.

OTP a finalizat preluarea subidiarei Société Générale din Albania, a zecea piață pentru grupul ungar CITEȘTE ȘI OTP a finalizat preluarea subidiarei Société Générale din Albania, a zecea piață pentru grupul ungar

Tranzacția va fi derulată prin intermediul grupului privat de investiții Severgroup, controlat de Mordashov, și ar urma să fie finalizată până în luna iunie, cu condiția obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare.

Portofoliul Severgroup include participații importante la companii precum Severstal, cel mai mare producător de oțel din Rusia, TUI Group, printre principalele companii din turismul global, sau Utkonos, cel mai mare retailer online din sectorul alimentar rusesc.

Magnatul rus intenționează să lanseze o ofertă publică pentru preluarea restului de 58,1% din acțiunile Lenta după finalizarea acordului cu BERD și TGP.

Lenta, companie înființată în 1993 de antreprenorul Oleg Zherebtsov, este cel mai mare lanț de hipermarketuri din Rusia și al treilea cel mai mare retailer de alimente la nivel național, având o rețea de 380 de hipermarketuri și supermarketuri și aproximativ 46.000 de angajați.

Compania este listată la Londra din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
lenta
hipermarketuri
alexei mordashov
vanzare actiuni
tpg capital
tranzactie