Bulgaria amână colectarea veniturilor de pe urma unei noi taxe pe importurile și tranzitul de gaze rusești

Bulgaria amână colectarea veniturilor de pe urma unei noi taxe pe importurile și tranzitul de gaze rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2023

Bulgaria a amânat colectarea veniturilor de pe urma unei noi taxe pe importurile și tranzitul de gaze naturale din Rusia, pentru a nu periclita dorita aderare la spațiul Schengen, în urma posibilelor obiecții ale Ungariei, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Conform unei noi legi, care a fost publicată în octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria și care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20% din prețul de referință la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, au intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, au intrat în România

Taxa urmată să fie plătită de gigantul rus Gazprom. Ungaria, țară care depinde de gazele rusești care trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităților de la Sofia este ilegală și vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigație. Serbia și Macedonia de Nord și-au exprimat și ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.

Bulgaria este foarte aproape de a intra în zona de liberă circulație Schengen și nu vrea ca taxa să afecteze acest obiectiv, a declarat Boiko Borissov, liderul formațiunii politice GERB, aflată la guvernare.

Premierul ungar Viktor Orban ar fi amenințat că se va opune aderării Bulgariei la Schengen dacă Sofia nu renunță la taxă.

Autoritățile bulgare au decis să aștepte un mecanism echivalent al UE privind taxarea gazelor rusești, a explicat Borissov.

Gazprom nu a anunțat dacă intenționează să plătească taxa din Bulgaria, ceea ce pune sub semnul întrebării eficiența măsurii.

EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Lucian Butnaru, fondatorul SelfPay, intră pe piața închirierilor de locuințe premium cu două proiecte proprii

Anul trecut, Rusia a încetat să mai livreze gaze naturale Bulgariei după ce țara vecină a refuzat să plătească în ruble, așa cum a cerut Moscova după debutul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Bulgaria rămâne o rută importantă pentru tranzitul gazelor naturale rusești în regiune. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia și alte părți din Europa de Sud.

Dacă înainte de războiul din Ucraina aproape toate gazele naturale consumate de Bulgaria veneau din Rusia, în prezent țara vecină își asigură o treime din necesarul anual de gaze via un contract pe termen lung cu grupul SOCAR din Azerbaidjan. De asemenea, Bulgaria primește gaze naturale lichefiate via terminalele din Grecia și Turcia. La rândul său, Serbia lucrează și ea la un acord cu SOCAR precum și la un nou interconector de gaze cu Bulgaria. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
gaze