Ce presupune planul Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus și cum ar afecta România

Ce presupune planul Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus și cum ar afecta România
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2023

Liderul rus Vladimir Putin a anunțat în martie un plan de desfășurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de granița cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de postul public rusesc Rossia-1 că țara a început deja să primească arme nucleare tactice rusești, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945. Declarația sa a surprins oarecum, întrucât în urmă cu câteva zile Vladimir Putin spunea că mutarea armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să aibă loc abia la începutul lunii iulie, scrie News.ro.

Evaziunea fiscală din Grecia depășește 60 de miliarde de euro anual CITEȘTE ȘI Evaziunea fiscală din Grecia depășește 60 de miliarde de euro anual

"Avem rachete și bombe pe care le-am primit de la Rusia", a declarat Lukașenko într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1, care a fost postat pe canalul Telegram al agenției de știri  belaruse Belta. El a acordat interviul celebrei propagandiste a Kremlinului Olga Skabeeva vorbind pe un drum, într-o poiană din pădure, cu vehicule militare parcate în apropiere și un fel de depozit militar vizibil în fundal.

Așadar, ce se știe despre această desfășurare?

CE A SPUS PUTIN?

Desfășurarea nucleară a lui Putin este un mesaj către Occident că nu va da înapoi în privința războiului din Ucraina.

Putin a făcut acest anunț într-un interviu cu Pavel Zarubin, corespondentul la Kremlin al televiziunii ruse de stat. Jurnalistul a postat prima dată informația pe Telegram, la 25 martie.

Putin a declarat că ce l-a determinat să ia această decizie a fost un anunț al Marii Britanii că va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit. The Wall Street Journal a relatat la 13 iunie că Statele Unite urmează să aprobe, de asemenea, muniții cu uraniu sărăcit pentru tancuri pentru a fi trimise Ucrainei.

VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 ani

Belarusul a declarat că desfășurarea este un răspuns la "politica agresivă" a Occidentului și că are ca scop să îi forțeze pe liderii occidentali să se gândească înainte de a provoca o escaladare.

CE ARME VOR FI DESFĂȘURATE?

Putin a declarat că armele nucleare "tactice" - numite astfel deoarece sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă - vor fi trimise în Belarus, dar nu a spus exact ce focoase vor fi desfășurate sau unde.

Lukașenko a declarat că focoasele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice pe care Statele Unite le-au lansat asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în august 1945. Bomba de la Hiroshima, fabricată cu uraniu-235 puternic îmbogățit, a avut o putere de 16 kilotone (echivalentul a 16.000 de tone de TNT), în timp ce bomba de la Nagasaki, fabricată pe bază de plutoniu-239, a avut o putere de 21 de kilotone, potrivit Asociației Mondiale Nucleare.

Dacă Lukașenko are dreptate, focoasele rusești ar avea o putere de 48 până la 63 de kilotone fiecare.

Rusia are 1.816 focoase nucleare non-strategice, potrivit unei analize a cercetătorilor în domeniul armele nucleare rusești.

PÂNĂ LA CE DISTANȚĂ AR PUTEA  AJUNGE?

Putin a declarat că rachetele balistice mobile cu rază scurtă de acțiune Iskander, care pot transporta focoase nucleare, au fost deja predate Belarusului. Surse rusești spun că Iskander are o rază de acțiune de 500 km.

Putin a mai spus că 10 avioane belaruse au fost adaptate pentru a transporta focoasele nucleare. Belarusul a spus că avioanele Su-25 au fost adaptate pentru a transporta focoasele. Avionul Suhoi-25 are o rază de acțiune de până la 1.000 km, potrivit unor surse rusești.

Federația Oamenilor de Știință Americani a declarat că armele ar putea fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de granița cu Lituania.

Interzicerea în România a centralelor termice de apartament revine în discuție CITEȘTE ȘI Interzicerea în România a centralelor termice de apartament revine în discuție

În acest caz, vehiculele purtătoare ar putea ajunge în cea mai mare parte a Ucrainei, aproape în toată Europa de Est - inclusiv statele baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă, România - o parte din Germania, precum și o parte din Danemarca, Suedia și Finlanda. Orașe precum Berlin și Stockholm ar fi în raza de acțiune.

CÂND?

Putin a declarat că Rusia va termina construcția unei instalații speciale de depozitare în Belarus pe 7-8 iulie, iar armele vor fi desfășurate la scurt timp după aceea.

Lukașenko a făcut comentarii diferite.

El a părut să indice luna trecută că armele erau deja în mișcare, în timp ce la 13 iunie a spus că armele vor fi desfășurate în "câteva zile". El a mai spus că ar putea exista "arme nucleare pentru toți cei care aderă la uniunea Rusia-Belarus".

Într-o înregistrare video publicată la 14 iunie, Lukașenko a declarat că țara sa a început deja să primească arme nucleare tactice rusești.

CINE LE CONTROLEAZĂ?

Putin a declarat că Rusia va avea controlul asupra armelor, la fel cum Statele Unite își controlează propriile arme nucleare tactice desfășurate în Europa. Statele Unite au arme nucleare desfășurate în Europa încă din anii 1950, în bazele NATO.

Putin și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la cele 200 de focoase nucleare tactice americane B61 desfășurate în bazele din Belgia, Olanda, Germania, Italia și Turcia. Aceste focoase americane sunt păstrate în silozuri securizate la bazele aeriene, iar Statele Unite păstrează codurile PAL (Permissive Action Link) folosite pentru a le arma.

EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice

Armele nucleare ale Rusiei sunt controlate și transportate de cea de-a 12-a Direcție principală a Ministerului Apărării (12 GUMO).

RISCURI

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Statele Unite au făcut eforturi enorme pentru a se asigura că armele nucleare sovietice staționate în Belarus, Ucraina și Kazahstan au fost returnate Rusiei - care a moștenit arsenalul nuclear sovietic.

Prin reamplasarea armelor nucleare în Belarus, Putin arată că arhitectura controlului armelor nucleare de după Războiul Rece se destramă.

CARE ESTE RĂSPUNSUL SUA/NATO?

Statele Unite au criticat desfășurarea nucleară a lui Putin, dar au declarat că nu intenționează să își modifice poziția privind armele nucleare strategice și, de asemenea, că nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Departamentul de Stat a declarat la 27 martie că anunțul desfășurării este de condamnat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 18 aprilie că decizia lui Putin este iresponsabilă.

Mișcarea Rusiei este urmărită îndeaproape și de China, care a avertizat în mod repetat în privința utilizării armelor nucleare în războiul din Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
arme nucleare
belarus