Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina stagnează

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina stagnează
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2022

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au stagnat, ambele părți făcând schimb de acuzații, iar Moscova indicând că o revenire la discuții ar putea fi dificilă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia a acuzat Ucraina că și-a înăsprit poziția, iar Occidentul că a sprijinit guvernul de la Kiev, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că Washingtonul, Londra și Bruxelles-ul doresc să folosească Ucraina în avantajul lor strategic, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Plaza Center cere despăgubiri statului român pentru Casa Radio

Lavrov a declarat că, în opinia sa, nu se poate ajunge la un acord de pace dacă negociatorii încearcă să "transfere dialogul" pentru a se concentra pe ceea ce are de spus Occidentul în loc de situația imediată din Ucraina. Acest lucru exclude șansele de progres în cadrul discuțiilor, a adăugat el.

"Spunem întotdeauna că suntem pregătiți pentru negocieri... dar nu ni s-a dat altă opțiune", a spus Lavrov.

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace intermitente de la sfârșitul lunii februarie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia și-a invadat vecinul, dar în ultimele săptămâni a existat puțină comunicare între ele.

Tot marți, adjunctul lui Lavrov, Andrey Rudenko, a declarat că Ucraina "s-a retras practic din procesul de negociere", în timp ce negociatorul rus Leonid Slutsky, a declarat că discuțiile nu se desfășoară în niciun format.

"Departamentul de Stat (american) nu ar trebui să încerce să creeze "condiții" prin asistență militară pentru Kiev. Inutil", a declarat Slutsky.

Se așteaptă ca Statele Unite să aprobe în această săptămână un pachet de 40 de miliarde de dolari de ajutor militar și economic pentru Ucraina, în condițiile în care furnizarea globală de arme și ajutoare din partea Occidentului a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. 

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a confirmat că discuțiile sunt "în așteptare", deoarece Rusia nu este dispusă să accepte că "nu va atinge niciun obiectiv" și că războiul nu se mai desfășoară conform regulilor Kremlinului.

"Rusia nu dă dovadă de o înțelegere cheie a proceselor actuale din lume", a declarat Podolyak, potrivit presei ucrainene.

"Am avut nu 10 ani, ci 20 de ani de când Occidentul a început să pregătească instrumente, inclusiv utilizarea NATO și a Ucrainei pentru a limita Rusia de la sfârșitul anilor '90. În toți acești ani am insistat asupra negocierilor - am fost ignorați", a declarat Lavrov.

"Acum vom rezolva problemele în funcție de cum le vedem noi. Voi sublinia întotdeauna: suntem gata să rezolvăm problemele umanitare", a mai spus acesta. 

Președintele Vladimir Putin afirmă că forțele rusești se află într-o operațiune specială pentru a demilitariza și "denazifica" Ucraina. Occidentul și Kievul consideră că acesta este un pretext fals pentru a invada. 

Mii de oameni au fost uciși și milioane de persoane au fost strămutate în urma războiului. De asemenea, a lăsat Rusia în ghearele unor sancțiuni occidentale dure și a stârnit temeri privind o confruntare mai amplă între Rusia și NATO.  

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi
ucraina
rusia