FMI: Economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi

FMI: Economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2024

Șefa Fondului Monetar Internațional a avertizat că economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi, în ciuda faptului că instituția a îmbunătățit recent estimarea privind creșterea economică, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Economia Rusiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezistentă, pe fondul valurilor de sancțiuni occidentale în cei aproape doi ani de când și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, scrie News.ro.

Opinii: Afacerile de familie pot salva România în 2025 CITEȘTE ȘI Opinii: Afacerile de familie pot salva România în 2025

La sfârșitul lunii ianuarie, Fondul Monetar Internațional și-a dublat estimarea privind ritmul creșterii economice a țării în acest an, de la 1,1% cât anticipa în octombrie la 2,6%.

În ciuda acestui fapt, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, anticipează mai multe probleme în viitor pentru țara cu aproximativ 145 de milioane de locuitori.

Vorbind cu Dan Murphy de la CNBC la Summitul Guvernelor Mondiale de la Dubai, Georgieva a descris ceea ce crede că alimentează creșterea Rusiei și de ce cifra prognozată nu spune întreaga poveste.

”Ceea ce ne spune este că aceasta este o economie de război în care statul – care să ne amintim, avea o rezervă financiară considerabilă, construită pe mulți ani de disciplină fiscală, investește în această economie de război. Dacă te uiți la Rusia, astăzi, producția crește, [pentru] armată, [și] consumul scade. Și cam așa arăta Uniunea Sovietică. Nivel ridicat de producție, nivel scăzut de consum,” a spus lidera FMI.

Cheltuielile rusești pentru apărare au crescut vertiginos de la începutul războiului. În noiembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget de stat care a majorat cheltuielile militare la aproximativ 30% din cheltuielile fiscale, însumând o creștere de aproape 70% din 2023 până în 2024.

Cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din cheltuielile bugetare totale ale Rusiei în acest an, potrivit analizei Reuters.

Viticultorii din întreaga lume s-au strâns la Paris pentru a-i seduce pe cumpărători CITEȘTE ȘI Viticultorii din întreaga lume s-au strâns la Paris pentru a-i seduce pe cumpărători

În același timp, însă, peste 800.000 de oameni au părăsit Rusia, conform estimărilor specialiștilor aflați în exil, compilate în octombrie anul trecut.

Mulți dintre cei care au fugit sunt lucrători cu înaltă calificare, în domenii precum IT și științe.

”De fapt, cred că economia Rusiei se află în vremuri foarte grele din cauza plecării de oameni și din cauza accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancțiunile. Deci, deși această cifră pare bună, există o poveste mai mare în spatele ei și nu este o poveste foarte bună”, a spus Georgieva.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
rusia