Gazprom spune că Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania

Gazprom spune că Polonia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2022

Deși Rusia a oprit exporturile de gaze către Polonia, Varșovia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al furnizorului de gaze Gazprom, citat de DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Polonia "pretinde că nu mai are nevoie de gaz rusesc și că nu va mai cumpăra, dar nu aceasta este realitatea", a spus purtătorul de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov, potrivit agenției de presă ruse Interfax.

Putin apelează acum la...delfini CITEȘTE ȘI Putin apelează acum la...delfini

Potrivit lui Kuprianov, 30 de milioane de metri cubi de gaze circulă din Germania către Polonia în fiecare zi, prin conducta Yamal-Europa, scrie Agerpres.

Comentariile sale intervin la o zi după ce compania de stat rusă Gazprom a anunțat că a suspendat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria întrucât ambele țări nu au efectuat plățile în ruble în conformitate cu cererea Moscovei.

Furnizarea de gaze naturale, în care Rusia este un furnizor global major, se transformă într-un joc de putere, în contextul în care mai multe țări occidentale au impus sancțiuni Moscovei pentru a protesta împotriva invadării Ucrainei, notează DPA.

Cu toate acestea, multe dintre aceste țări au continuat să cumpere gaz rusesc, neavând alternativă. Simțind o oportunitate de a-și consolida moneda, puternic lovită de sancțiuni, Rusia a început să ceară plata gazelor în ruble. Dar multe țări au refuzat să accepte acest truc.

Sofia și Varșovia insistă ambele că și-au plătit facturile. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a numit întreruperea furnizării un "atac direct" asupra țării sale și a adăugat că ea are suficiente rezerve de gaz.

În martie, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele occidentale să deschidă de la 1 aprilie conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc, spunând că în caz contrar livrările către țări "neprietenoase" vor fi oprite.

Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble și transferate la Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
gazprom
polonia