Grecia va rambursa anticipat o parte din împrumuturile oferite de statele din zona euro

Grecia va rambursa anticipat o parte din împrumuturile oferite de statele din zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Grecia va rambursa luna viitoare, înainte de scadență, împrumuturi în valoare de 5,3 miliarde de euro acordate de țările din zona euro în cadrul primului pachet de asistență financiară, iar autoritățile de la Atena speră să repete mișcarea în 2024, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali din Ministerul elen de Finanțe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Țările din zona euro și Fondul Monetar Internațional au acordat Greciei împrumuturi cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro, în perioada crizei datoriilor, care a început în 2009 și a durat aproximativ un deceniu. Cel de-al treilea pachet de asistență financiară acordat Greciei a expirat în 2018.

Tech Cuisine Smart Home își extinde operațiunile în Ungaria, Cehia și Slovacia CITEȘTE ȘI Tech Cuisine Smart Home își extinde operațiunile în Ungaria, Cehia și Slovacia

"În data de 15 decembrie vom rambursa, anticipat, credite în valoare de 5,3 miliarde de euro către țările din zona euro", a dezvăluit un oficial din Ministerul elen de Finanțe, adăugând că este vorba de împrumuturi care urmau să ajungă la maturitate în 2024 și 2025.

În cursul acestui an, Grecia și-a redobândit un rating suveran de tip investment grade (-recomandat pentru investiții-nr.) după 13 ani în care a fost retrogradată în categoria "junk".

Anul trecut, Grecia a rambursat creditele acordate de FMI, care între 2010 și 2014 i-a furnizat împrumuturi în valoare de 28 de miliarde de euro, cu doi ani înainte ca împrumuturile să ajungă la termen. De asemenea, Grecia a rambursat anticipat împrumuturi în valoare de 2,7 miliarde de euro către partenerii din zona euro, în cadrul eforturilor de a îmbunătăți sustenabilitatea datoriei, și speră să continue pe același drum în 2024.

"Am putea rambursa anticipat și mai multe împrumuturi bilaterale în cursul anului următor" a spus un al doilea oficial din Ministerul elen al Finanțelor, fără a oferi detalii cu privire la sume sau calendar.

În total, țările din zona euro au împrumutat Greciei 53 de miliarde de euro cu prilejul primul pachet de asistență financiară, cu maturități care se prelungesc până în 2041. Odată cu plățile preconizate pentru finalul acestui an, Grecia va rambursa împrumuturi în valoare de 13 miliarde de euro.

După ce a pus capăt asistenței financiare în 2018, Grecia s-a bazat în exclusivitate pe piețele de obligațiuni pentru a-și acoperi nevoile de finanțare. Autoritățile de la Atena intenționează să împrumute șapte miliarde de euro de pe piață în 2024.

Noi măsuri anti-evaziune: eTransport va fi extins CITEȘTE ȘI Noi măsuri anti-evaziune: eTransport va fi extins

Grecia are în prezent o rezervă de lichiditate de peste 35 de miliarde de euro grație unor venituri peste așteptări din taxe, creșterii economice solide și surplusurilor bugetare primare.

În 2024, Grecia ar urma să înregistreze o creștere economică de 2,9%, după un avans de 2,4% în acest an, dublu față de media din zona euro. De asemenea, autoritățile de la Atena mizează anul viitor pe un surplus bugetar primar de 2,1% din PIB grație investițiilor mai mari și veniturilor solide din turism. 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
imprumut