Guvernul polonez încearcă să îl trimită pe guvernatorul Băncii Naționale în fața instanței; percheziție la domiciliul fostului ministru al justiției

Guvernul polonez încearcă să îl trimită pe guvernatorul Băncii Naționale în fața instanței; percheziție la domiciliul fostului ministru al justiției
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Deputații coaliției pro-europene a premierului liberal polonez Donald Tusk au depus o moțiune prin care încearcă să-l trimită în fața justiției pe guvernatorul Băncii Naționale, Adam Glapinski, un apropiat al fostului guvern conservator și acuzat în această moțiune că a "încălcat Constituția", în timp ce, într-un caz separat, cu acuzații de corupție, poliția a pătruns pentru o percheziție în locuința fostului ministru al justiției, naționalistul Zbigniew Ziobro, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înlocuirea guvernatorului Băncii Naționale a Poloniei este una din cele o sută de promisiuni electorale ale premierului Tusk, care a preluat puterea în decembrie după ce partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care guvernase opt ani la rând, a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala și fosta putere, susținută de președintele în funcție Andrzej Duda, se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiția și presa, arată Agerpres.

Viktor Orban i-a scris lui Putin CITEȘTE ȘI Viktor Orban i-a scris lui Putin

Moțiunea depusă împotriva guvernatorului Adam Glapinski cuprinde "exemple de încălcare a Constituției sau a legilor specifice", a declarat presei deputatul Zbigniew Konwinski, unul dintre semnatari.

Deputații coaliției aflate la putere îi mai reproșează guvernatorului Băncii Centrale, al cărui mandat expiră abia în 2028, "politizarea" acestei instituții și impunerea unei politici monetare în serviciul fostului guvern, acuzații pe care Adam Glapinski le neagă ferm.

Care este „formula rusă” pe care o cere Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a stabili „un acord de pace” CITEȘTE ȘI Care este „formula rusă” pe care o cere Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a stabili „un acord de pace”

Acesta din urmă a fost implicat și în numeroase polemici, atât în urma deciziilor luate la conducerea Băncii Centrale, cât și în relațiile sale cu instituțiile din mass-media, pe care le-a acuzat că "mint 24 de ore pe zi", iar despre directorii băncilor private străine a spus că "sunt controlați de capitalul străin" și "doresc să facă rău Poloniei".

Moțiunea împotriva lui urmează să înceapă traseul procedural. Ea va fi transmisă președintelui parlamentului, care, după verificări, o va trimite comisiei parlamentare pentru responsabilitate constituțională, iar, după ce va fi votată în comisie, va fi supusă votului plenului parlamentului și în final va ajunge la Tribunalul Statal, care este o instanță specială ce judecă funcționarii de rang înalt. Odată sesizat acest tribunal, guvernatorul Băncii Centrale va fi automat suspendat din funcție.

În declarații acordate presei luni, Adam Glapinski a spus că este dispus să-i ofere premierului Tusk un "armistițiu" și să-i "lămurească orice neînțelegere".

Prima reacție a TikTok după discuțiile din România privind o nouă reglementare sau o interdicție. Anunță în premieră și câți oameni moderează conținutul postat de români pe rețea CITEȘTE ȘI Prima reacție a TikTok după discuțiile din România privind o nouă reglementare sau o interdicție. Anunță în premieră și câți oameni moderează conținutul postat de români pe rețea

Într-un alt caz din seria celor în care deputații partidului Lege și Justiție (PiS) acuză actuala coaliție că duce o vânătoare de vrăjitoare împotriva reprezentanților fostei puteri, o unitate specială a poliției a pătruns marți în locuința ministrului justiției din fostul guvern care a fost în funcție până în decembrie 2023, Zbigniew Ziobro, unde a fost efectuată o percheziție în lipsa fostului ministru, care se află sub tratament pentru cancer și nu era acasă.

Percheziția este legată de un dosar în care până în prezent au fost reținute patru persoane pentru deturnare de fonduri. Potrivit anchetatorilor, sume din "Fondul pentru Justiție", un program destinat ajutorării victimelor criminalității, au fost folosite pentru alte destinații, inclusiv pentru activități electorale.

Fostul ministru a susținut anterior că este nevinovat, iar marți un purtător de cuvânt al Parchetului a susținut la rândul său că acest dosar nu are motivație politică. Zbigniew Ziobro conduce partidul naționalist Polonia Suverană, formațiune care a guvernat alături de partidul Lege și Justiție. El este artizanul reformelor judiciare în urma cărora Comisia Europeană i-a tăiat Poloniei fondurile europene pentru încălcarea statului de drept, printre criticile invocate de Bruxelles numărându-se limitarea drepturilor comunității LGBT sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE (CJUE) în fața dreptului național.

TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi CITEȘTE ȘI TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi

Aceste fonduri au fost între timp deblocate după ce guvernul Tusk a transmis Bruxellesului pe 20 februarie un plan de acțiune în care, printre alte măsuri, a recunoscut întâietatea dreptului UE și a jurisprudenței Curții de Justiție a UE (CJUE) în fața dreptului polonez și a deciziilor instanțelor poloneze, și a promis revizuirea alcătuirii "inadecvate" a Curții Constituționale, instanță în care mulți judecători au fost numiți în timpul guvernărilor conservatoare precedente în locul celor numiți pe vremea precedentului guvern condus de Donald Tusk până în anul 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
tusk
polonia