Jumătate din plățile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari

Jumătate din plățile făcute de Rusia pentru mărfuri din China au avut loc prin intermediari
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Eforturile firmelor ruse de a efectua plăți pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancțiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piață înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacții fiind acum gestionate de aceștia, au declarat patru surse pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Trezoreria SUA a avertizat că ar putea aplica sancțiuni celor care facilitează tranzacțiile cu Rusia, solicitând băncilor străine să sporească conformitatea, scrie News.ro.

VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, SanoPass: Am reușit să ne găsim nișa noastră, fără să ne canibalizăm cu cei care existau în piață. Ne-am inspirat de la o companie din Polonia CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, SanoPass: Am reușit să ne găsim nișa noastră, fără să ne canibalizăm cu cei care existau în piață. Ne-am inspirat de la o companie din Polonia

Descurajate de această amenințare, băncile chineze își limitează tranzacțiile cu companiile rusești, care, la rândul lor, se grăbesc să deschidă conturi la singurul creditor rus cu o sucursală chineză, provocând un blocaj la VTB Shanghai.

Sursele, inclusiv consultanți comerciali, bancheri și importatori și exportatori, care au solicitat cu toții anonimatul pentru a împărtăși informații sensibile, au spus că întârzierile îndelungate ale tranzacțiilor și ale livrărilor au făcut ca firmele să apeleze la intermediari, în ciuda taxelor ridicate și a riscurilor de confiscare a transporturilor în țări terțe.

”Sunt o mulțime de oameni de afaceri (ruși) care doar merg din bancă în bancă, deschizând conturi curente”, a spus una dintre surse. Dacă plata nu are loc, trec la următoarea”.

O altă sursă a spus că multe firme au trecut la utilizarea agenților de plată și la crearea lanțurilor de companii temporare, permițând procesarea plăților mult mai rapid.

Intermediarii sunt persoane juridice din Hong Kong, Kîrgîzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și alte jurisdicții considerate ”prietenoase” cu Rusia, au spus sursele, folosind termenul Moscovei pentru țările care nu au impus sancțiuni pentru conflictul din Ucraina.

Doi consultanți ruși care lucrează cu intermediari au spus că aproximativ jumătate dintre aceste companii rusești le folosesc serviciile, în timp ce întreprinderile rusești mai mari - multe sub sancțiuni occidentale - au stabilit deja scheme cu intermediari în urmă cu un an.

Un consultant a spus că doar o cincime dintre entitățile rusești au acces deplin la conturile bancare din China, în timp ce 30% au acces limitat.

STRATEGIA RISC-RECOMPENSA

Utilizarea intermediarilor poate crea propriile probleme. Aceștia pot percepe comisioane de câteva mii de dolari pentru fiecare tranzacție, au spus sursele, și există riscul ca bunurile să fie confiscate atunci când sunt implicate țări terțe.

Una dintre surse a declarat că un transport mare de servere transportat în Rusia din China prin Kazahstan a fost confiscat, deoarece bunurile în cauză intrau sub sancțiunile SUA.

Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare” CITEȘTE ȘI Guvernul ungar anunță că va da în judecată un lanț de supermarketuri pentru „defăimare”

Plățile gestionate de intermediari pot fi în continuare refuzate de băncile chineze, iar natura mai puțin oficială a tranzacțiilor înseamnă că firmele rusești ar putea avea dificultăți să-și recupereze banii.

Un importator rus a declarat pentru Reuters că a lipsit o sumă nedezvăluită de yuani pe care a încercat să o trimită în China de aproape o lună.

Cu toate acestea, o companie de textile din Rusia a declarat că a reușit să deschidă un cont în China cu ajutorul unui intermediar și să transfere cu succes fonduri din Kârgâzstan, evitând astfel procedurile oneroase de conformare.

VLADIMIR PUTIN ÎN CHINA

Livrările chineze către Rusia au fost cu 64,2% mai mari anul trecut comparativ cu 2021, potrivit datelor vamale, în timp ce comerțul total dintre cele două țări a crescut la un record de 240 de miliarde de dolari.

China aprovizionează Moscova cu mașini și utilaje în special și cumpără mai mult petrol rusesc, pentru care au fost, de asemenea, amânate plățile.

”În ceea ce privește plățile internaționale... vedem riscul ca sancțiunile secundare să crească și ca plățile să devină mai complicate. Suntem în contact cu partenerii noștri pentru a căuta modalități de a facilita plățile”, a declarat vineri guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Unele companii, au spus sursele, speră că vizita președintelui Vladimir Putin în China luna viitoare va ajuta la rezolvarea problemei.

”Se poate schimba ceva după vizita delegației oficiale ruse în China”, a spus o persoană. Alții sunt mai pesimiști, unul spunând că Rusia nu a fost o prioritate pentru băncile chineze, deoarece, în ciuda comerțului în expansiune dintre cele două țări, cifra de afaceri comercială a Chinei cu Statele Unite și Uniunea Europeană rămâne mult mai mare.

”Nu își vor sacrifica piața de dragul plăților către companiile rusești”, a spus persoana.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
china
plati