Lukoil analizează o posibilă vânzare a rafinăriei din Bulgaria

Lukoil analizează o posibilă vânzare a rafinăriei din Bulgaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Grupul petrolier rus Lukoil a anunțat că analizează o posibilă vânzare a rafinăriei sale de la Burgas (Bulgaria), denunțând măsurile discriminatorii luate împotriva sa de Guvernul pro-european de la Sofia, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Ținând cont de modificările semnificative care au intervenit în mediul operațional al companiilor din Bulgaria aparținând grupului Lukoil, compania a început un proces de revizuire a strategiei cu privire la acest activ. Mai multe opțiuni vor fi analizate împreună cu consultanții internaționali, inclusiv vânzarea", a precizat Lukoil într-un comunicat de presă.

Furnizorii de energie îi cer lui Iohannis să nu promulge legea prosumatorilor: Cei de bună credință sunt păcăliți! CITEȘTE ȘI Furnizorii de energie îi cer lui Iohannis să nu promulge legea prosumatorilor: Cei de bună credință sunt păcăliți!

Bulgaria, țară care în mod tradițional este apropiată de Moscova și care înainte de războiul din Ucraina depindea aproape în întregime de gazul natural și petrolul rusesc, încearcă acum să scape de această dependență, scrie Agerpres.

Țara vecină beneficiază, până la finele lui 2024, de o scutire de la embargoul introdus de Uniunea Europeană cu privire la importurile de petrol russc. Pe lângă petrolul necesar pentru asigurarea consumului Bulgariei, grupul rus Lukoil are dreptul de a exporta produse petroliere realizate la rafinăria de la Burgas spre Ucraina și, într-o mai mică măsură, spre Europa.

Această derogare ar urma să înceteze la finele lunii martie 2024, potrivit unei propuneri recente a Parlamentului de la Sofia care urmează să fie definitivată în săptămânile următoare.

De asemenea, Guvernul de la Sofia a impus și o taxă de 60% pe profiturile realizate de grupul petrolier rus Lukoil.

În acest context, Lukoil subliniază că "revizuirea strategiei este o consecință a adoptării de către autoritățile bulgare a unor legi discriminatorii și a altor decizii politice injuste față de rafinărie". Grupul rus adaugă că este victima unei "furtuni politice artificiale" care prejudiciază activitățile unei companii care nu este vizată de sancțiunile europene și americane și care își îndeplinește toate obligațiile față de stat și angajați.

Avalanșă de vești proaste pentru aderarea României la Schengen. A treia țară spune stop în decurs de câteva ore CITEȘTE ȘI Avalanșă de vești proaste pentru aderarea României la Schengen. A treia țară spune stop în decurs de câteva ore

Lukoil este prezent în Bulgaria de peste 20 de ani, perioadă în care investițiile sale în rafinăria de la Burgas au depășit 3,4 miliarde de dolari. În paralel însă, Lukoil se bucură de o poziție cvasi-monopolistă pe piața din Bulgaria grație unei rețele compusă din nouă depozite petrolier și 220 de benzinării.

În România, Lukoil deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
bulgaria