Polonia majorează plafonul pentru energia electrică pentru consumatorii casnici

Polonia majorează plafonul pentru energia electrică pentru consumatorii casnici
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Prețul maxim la electricitate pentru consumatorii casnici din Polonia va fi stabilit la 500 de zloți (572 de lei) pentru un Megawatt-oră (MWh) în a doua jumătate a anului, de la un nivel de 412 zloți pentru un MWh în prezent, conform unui proiect de act normativ publicat marți seara pe pagina de Internet a Guvernului de la Varșovia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețurile la energie au fost un element important de incertitudine în ceea ce privește prognozele de inflație în Polonia, după o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor totale până la 2% în luna martie, de la un maxim de 18,4% în luna februarie a anului trecut, scrie Adevărul.

GRAFIC Moment istoric: Bateriile au ajuns cea mai mare sursă de energie a Californiei CITEȘTE ȘI GRAFIC Moment istoric: Bateriile au ajuns cea mai mare sursă de energie a Californiei

Economiștii se așteaptă ca inflația să revină din nou pe creștere, pe măsură ce Guvernul de la Varșovia retrage măsurile destinate să atenueze impactul prețurilor mari asupra gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la prețurile la energie a făcut dificilă realizarea de prognoze când vine vorba de amploarea acestei relansări. Această incertitudine a determinat Banca Națională a Poloniei să adopte o poziție prudentă cu privire la politica monetară, astfel că dobânda de referință a fost lăsată nemodificată, la 5,75%, începând din luna octombrie a anului trecut.

„Tranziția de la sprijinul oferit consumatorilor pentru electricitate, gaze și termoficare trebuie implementată gradual, ținând cont în primul rând de situația gospodăriilor care sunt cele mai afectate de creșterea facturilor la aceste utilități”, se precizează în proiectul de act normativ. În plus, în documentul menționat se prevede că pe lângă noul nivel reglementat al prețurilor la energie, va fi introdus și un nou „voucher pentru energie”.

„Voucherele pentru energie vor fi un beneficiu în numerar pentru gospodăriile ale căror venituri nu depășesc 2.500 de zloți (614 dolari) pentru o persoană, în cazul gospodăriilor compuse dintr-o singur persoană, sau 1.700 de zloți pentru o persoană în cazul gospodăriilor compuse din mai multe persoane”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Analiștii băncii ING se așteaptă ca majorarea plafonului de preț pentru energia livrată consumatorilor casnici să ducă la o creștere de aproximativ 13% a facturilor la energie, ceea ce va adăuga 0,6 puncte procentuale la inflație. „La acest moment, proiectul normativ este încă unul general, dar confirmă estimările noastre anterioare că nu va avea loc o creștere bruscă a prețurilor la energie pentru gospodării în a doua jumătate a anului”, se arată într-un raport elaborat de analiștii de la ING. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
energie