Rubla încheie săptămâna în forță după „terapia-șoc” aplicată la ordinele lui Vladimir Putin

Rubla încheie săptămâna în forță după „terapia-șoc” aplicată la ordinele lui Vladimir Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

Rubla rusească s-a apreciat din nou vineri pe bursa de la Moscova în ultima ședință de tranzacționări de săptămâna aceasta, cursul de schimb față de dolar ajungând la cel mai bun nivel din ultima lună pentru moneda națională a Rusiei, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La primele ore de tranzacționare rubla s-a apreciat vineri cu 1,2%, ajungând la o paritate de 95,85 ruble pentru un dolar, cel mai puternic curs de schimb pentru moneda rusească din data de 22 septembrie. Ea s-a apreciat cu 1,4% și față de euro, ajungând la un curs de 101,4 ruble pentru un euro și cu 1,3% față de yuan, scrie Hotnews.ro.

Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier CITEȘTE ȘI Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier

„Rubla a arătat în ultimele două zile tentative mai pronunțate de a se aprecia”, afirmă Alexei Antonov de la firma Alor Broker. „Este destul de logic fiindcă exportatorii își cresc vânzările de valută înainte de vârful perioadei de taxare”, a adăugat el.

El face referire la faptul că exportatorii ruși își convertesc de regulă valuta la finalul lunii pentru a plăti taxele și celelalte obligații de plată curente pe care le au.

Aprecierea rublei vine de asemenea după ce la începutul acestei săptămâni au intrat în vigoare noile măsuri de control a capitalului ordonate de președintele Vladimir Putin miercurea trecută. Acestea obligă 43 de exportatori importanți din Rusia să își „repatrieze” 80% din venituri în moneda națională și să vândă aproape toată valuta pe care o dețin.

Analiștii afirmă de asemenea că rubla s-a întărit și pe fondul așteptărilor legate de o nouă majorare a dobânzii de referință de către Banca Centrală de la Moscova.

Banca Centrală condusă de Elvira Nabiullina a operat două majorări ale dobânzii de referință în ultimele luni, pe 15 august și 15 septembrie, după ce deprecierea rublei a provocat un scandal în Rusia și a atras inclusiv critici rare din partea Kremlinului și a propagandiștilor săi.

Piața auto din Europa a încetinit, inclusiv pe segmentul electric, dar rămâne pe creștere CITEȘTE ȘI Piața auto din Europa a încetinit, inclusiv pe segmentul electric, dar rămâne pe creștere

Rubla dă semne de revenire după măsura de ultim resort adoptată de guvernul rus

Majorările dobânzii de referință nu au fost însă suficiente pentru a opri declinul generalizat pe care rubla l-a înregistrat de la începutul anului, moneda națională a Rusiei apropiindu-se din nou la începutul lui octombrie de pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar.

Putin a ordonat guvernului condus de premierul Mihail Mișustin să introducă din nou măsuri de control a capitalului, la fel ca în primele săptămâni de după declanșarea războiului din Ucraina, după ce rubla a ajuns la o paritate de 101-102 față de dolar.

Investitorii care pariază pe o rublă puternică speră ca Banca Centrală a Rusiei să majoreze din nou dobânda de referință la următoarea ședință a consiliului său de administrație, care urmează să aibă loc pe 27 octombrie.

Banca Centrală de la Moscova a majorat dobânda de referință cu 550 de puncte de bază din luna iulie, până la 13%, economiștii așteptându-se și ei la o nouă majorare care să consolideze și mai mult câștigurile rublei față de monedele străine după reintroducerea controlurilor asupra capitalului.

FOTO Tablou de Ghenie, vândut la Paris cu peste 3,6 milioane euro. Operă din anii în care și-a început ascesiunea fulminantă CITEȘTE ȘI FOTO Tablou de Ghenie, vândut la Paris cu peste 3,6 milioane euro. Operă din anii în care și-a început ascesiunea fulminantă

Mulți analiști văd această măsură drept una de ultim resort în condițiile în care ea lovește puternic în exportatorii ruși. În plus, deși o rublă slabă favorizează exporturile, ea face mai scumpe importurile în condițiile în care Rusia are nevoie de acestea pentru a obține componente electronice și alte echipamente de tehnologie înaltă pentru mașinăria sa de război.

Anul trecut, Vladimir Putin a ordonat în luna martie ca exportatorii să își convertească 80% din valuta obținută din exporturi în ruble pentru a susține stabilitatea financiară a țării, măsură care a dus în lunile următoare la o apreciere dramatică a monedei naționale a Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia
dolar