Sodexo, liderul pieței de tichete de masă din România, primește bani de la Guvernul Ungariei

Sodexo, liderul pieței de tichete de masă din România, primește bani de la Guvernul Ungariei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 feb 2019

Guvernul Ungariei trebuie să plătească despăgubiri de circa 73 milioane de euro furnizorului francez de tichete de masă Sodexo, potrivit unei decizii a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Sodexo a câștigat, în primă etapă, un proces intentat statului ungar la ICSID în 2014, în care acuză reorganizarea ilegală a sectorului tichetelor-cadou și de masă din această țară, prin instituirea unui monopol de stat.

Grupul francez, printre cei mai mari emitenți de vouchere la nivel mondial, cu o prezență importantă inclusiv în România, susține că reorganizarea pieței tichetelor din Ungaria s-a făcut cu încălcarea unui tratat bilateral de investiții între Ungaria și Franța, precum și a legislației UE din domeniu.

Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud CITEȘTE ȘI Un consorțiu condus de proprietarul URBB, producătorul berilor Carlsberg și Tuborg în România, pune o ofertă pe masă pentru Clover, printre cei mai mari producători de lactate și băuturi răcoritoare din Africa de Sud

În 2012, Guvernul ungar a adoptat o reglementare națională privind emiterea tichetelor de masă, precum și a tichetelor de agrement și de vacanță, prin care angajatorii beneficiază de condiții de taxare avantajoase dacă oferă vouchere angajaților. Potrivit reglementării, doar cardul de agrement Széchenyi (SZEP) și tichetele de masă Erzsébet, ambele emise de o companie de stat, beneficiază de avantajele fiscale.

Considerând că reglementarea încalcă normele europene, Comisia Europeană a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție a UE, care a decis, în 2016, că anumite aspecte ale sistemului de tichete încalcă Directiva Uniunii privind serviciile în cadrul pieței interne.

Guvernul de la Budapesta are la dispoziție 120 de zile pentru a contesta decizia ICSID în procesul cu Sodexo. 

Sodexo este al 19-lea mare angajator mondial, având peste 420.000 de angajați în 80 de țări.

În România, grupul francez este lider pe piața națională de profil, cu o cotă de 40%. Recent, Sodexo a finalizat preluarea integrală a companiei Benefit Seven, furnizorul serviciului 7Card, de la antreprenorii Andrei Crețu, Iulian Cîrciumaru și Cătălin Ivașcu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sodexo
ungaria
tichete masa
icsid
proces
despagubiri
vouchere