ANALIZĂ Administratorii de pensii private în 2024: mai mult profit, mai mult business

Pensii Și Fonduri mutuale   
ANALIZĂ Administratorii de pensii private în 2024: mai mult profit, mai mult business

Profitabilitatea administratorilor de pensii private (Pilonul II) s-a îmbunătățit în 2024 față de anul precedent, de la 107,79 milioane de lei la 238,54 milioane de lei, potrivit datelor agregate de Profit.ro. În privința cifrei de afaceri - practic veniturile din comisioanele încasate de la clienți - acest indicator a cunoscut un avans de 49,9%, de la 292,06 milioane de lei la 437,7 milioane de lei.

Cel mai profitabil administrator a fost NN Pensii - 74,5 milioane de lei, urmat de Allianz-Țiriac Pensii - 48,3 milioane de lei și Metropolitan Pensii - 43,3 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - \ CITEȘTE ȘI TikTok dă în judecată Guvernul SUA. ”O încălcare fără precedent” a Primului Amendament. Mesaj anterior - "Nu vă faceți griji, că nu plecăm nicăieri!"

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Toți administratorii a raportat creștere anul trecut în privința cifrei de afaceri. În premieră, NN Pensii devine primul administrator care depășește pragul de 100 milioane de lei la acest indicator. 

ANALIZĂ Administratorii de pensii private în 2024: mai mult profit, mai mult business

Anul trecut, întregul sistem de pensii private Pilon II din România a avut un randament mediu de 5,74%, peste nivelul inflației de 5,1%.

Pe parcursul lui 2024, evoluțiile politico-economice au indus o volatilitate ridicată la nivelul tuturor instrumentelor financiare în care investesc fondurile de pensii private, afectând randamentul investițional al acestora.

Valoarea titlurilor de stat ale României (în care Pilonul 2 investește circa două treimi din active) s-a apreciat în 2024 cu doar 2% (conform indicelui I29114RO calculat de Bloomberg).

În același timp, indicele BET (cel mai reprezentativ pentru Bursa de Valori de la București, unde Pilonul 2 investește circa un sfert din active) a înregistrat în 2024 o creștere de 8,8%.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) au ajuns la finele anului 2024 să administreze sume totale în valoare de 150,85 miliarde de le (30,3 miliarde de euro), în creștere cu 19% față de 2023 și un record absolut pentru sistem, potrivit calculelor APAPR.

Mai multe detalii AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
pilonul ii
administratori
rezultate financiare