AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni

AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeni

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 29 iun 2017

Noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, și-a început astăzi mandatul anunțând posibilitatea desființării Pilonului 2 de pensii, după care a retractat. Noul prim-ministru, Mihai Tudose, a spus că nu crede că ministrul a spus așa ceva, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, a încercat să acuze presa că a înțeles greșit. Când a fost atenționat că ministrul a și dezvoltat ideea, a tăcut. Iar când a aflat că bursa a căzut ca efect al acestui anunț, a fost și ușor ironic: "A căzut ? Serios ?" Profit.ro prezintă integral declarația ministrului privind desființarea Pilonului 2.

Cronologia unui anunț care a bulversat atât populația, cât și piața de profil:

Urmărește-ne și pe Google News

 - ora 14.27 Guvernul care va fi instalat propune eliminarea Pilonului II de pensii (obligatorii administrate privat), urmând ca persoanele care au contribuit la acesta să opteze pentru alocarea sumelor acumulate fie la Pilonul I administrat de stat (adică la bugetul asigurărilor sociale de stat), fie la Pilonul III, al pensiilor facultative private, anunță Ionuț Mișa, propus de PSD pentru postul de ministru al Finanțelor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

- ora 15.17 Liderul PSD, Liviu Dragnea, solicitat de presă să comenteze acest anunț, răspunde scurt: „O prostie !”.

Regulile de pensionare sunt modificate din nou CITEȘTE ȘI Regulile de pensionare sunt modificate din nou

- ora 16.42 Noul premier, Mihai Tudose, asigură că Pilonul II nu va fi desființat și că va avea o discuție cu ministrul Finanțelor. El adaugă: "Nu cred că ministrul a spus așa ceva"

- ora 17.54 Noul ministru al Finanțelor revine și comunică scurt presei "Pilonul 2 nu se desființează și nu va fi nici naționalizare", fără să răspundă la întrebări

- ora 18.10 Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că ministrul a răspuns de fapt la o altă întrebare, care nu avea legătură cu Pilonul 2. Atenționat de presă că a și dezvoltat ideea pe tema desființării Pilonului 2, Dragnea zâmbește și nu răspunde. Atenționat în același timp că ideea desființării Pilonului 2 a generat căderea bursei de la București, Dragnea răspunde ușor ironic: "A căzut ? Serios ?"

- ora 18.18 PSD transmite un comunicat de presă cu o declarație a ministrului Finanțelor; 

"În legătură cu informațiile apărute în presă potrivit cărora aș fi declarat că Guvernul are în intenție desființarea Pilonului II de pensii fac următoarele precizări:

Nu am declarat că voi susține desfințarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură.

Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii.

Precizez încă o dată, nici nu desființăm Pilonul II de pensii, nici nu îl naționalizăm.

Nici nu aș fi putut să fac o astfel de previziune, având în vedere că fondurile din Pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi naționalizate fondurile publice.

Regret confuzia creată și îi asigur pe toți românii că un subiect atât de complex și sensibil este tratat cu maximă seriozitate și profesionalism de echipa de la Ministerul de Finanțe"

VIDEO&FOTO Alain Delon a aflat la Cluj că românii își comandau în regimul comunist un \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Alain Delon a aflat la Cluj că românii își comandau în regimul comunist un "alendelon" la croitor

- ora 18.33 PNL reacționează printr-un alt comunicat: "PSD lovește și în pensiile românilor: banii din Pilonul II vor fi mutați. Nu se știe unde! Cu siguranță, însă, nu asta au promis în campania electorală. Ionuț Mișa, ministrul propus al Finanțelor, a recunoscut, cu subiect și predicat, faptul că Guvernul Dragnea 2 pregătește desființarea fondului de pensii administrat privat, pentru a petici „găurile” bugetare generate de proasta guvernare PSD-ALDE din acest an".

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul
misa
dragnea
pensii
bursa