Bursa scade puternic după anunțul privind desființarea Pilonului II de pensii. Dispar cei mai importanți cumpărători. „Măcel!”, spune un broker

Bursa scade puternic după anunțul privind desființarea Pilonului II de pensii. Dispar cei mai importanți cumpărători. „Măcel!”, spune un broker

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon / dreamstime.com

scris 29 iun 2017

Declarația lui Ionuț Mișa, cel desemnat pentru a ocupa funcția de ministri de Finanțe, că Pilonul II de pensii ar urma să fie desființat a antrenat vânzări puternice pe bursă. Indicele BET scade cu aproximativ 3%, iar pe unele titluri lichide vânzările sunt accelerate. „În 15 minute s-a întors toată piața!”, spune Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring.

Unul dintre cumpărătorii cei mai mari și mai constanți de acțiuni românești, fondurile de pensii care colectează contribuțiile obligatorii, ar urma să dispară din piață. Este anunțul care a speriat investitorii de pe bursă și a alimentat un val de vânzări la BVB, după declarația în acest sens a lui Ionuț Mișa, cel care ar urma să ocupe funcție de ministru al Finanțelor Publice în noul guvern condus de Mihai Tudose.

În doar câteva minute, bursa care era ușor „pe roșu” a pierdut alte 3 procente, scăderile fiind antrenate de titlurile lichide. Un vârf al aversiunii la risc a fost în jurul orei 15.00, când indicele reprezentativ BET pierdea peste 3,60%. Chiar și după o ușoară revenire, acesta a rămas sub pragul psihologic de 8.000 de puncte, depărtându-se cu aproape 10% sub maximul post-criză de 8.769.41 puncte atins în ultima zi de tranzacționare a lunii mai.

Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: \ CITEȘTE ȘI Noul ministru al Finanțelor anunță desființarea Pilonului II de pensii. Dragnea: "O prostie!". Și premierul Tudose asigură că nu va fi desființat: Voi discuta cu ministrul

Acțiuni lichide au fost vândute agresiv de teama că fondurile de pensii vor dispărea de la cumpărare într-un orizont de timp destul de apropiat, ceea ce a condus la scăderi de 5% pe Romgaz (SNG) și 8% pe Transgaz (TGN) către ora 15.00. „Măcel!”, a caracterizat ce se întâmplă Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș pentru Profit.ro.

I se pare vânzarea nediscriminată. „Nici nu știu ce să fac... Să sun clienții?...” Mesaroș anticipa că un astfel de moment ar putea apărea în viitor, dar vestea a venit foarte repede. „În 15 minute s-a întors toată piața.”

În pofida limitei trasate de reglementatorul pieței, fondurile de pensii au fost cumpărători constanți de acțiuni în ultimii ani, susținând cotațiile acțiunilor românești chiar la momente grele. Perspectiva unor fonduri de pensii mai mici este în măsură să sperie piața că nivelurile de preț nu vor mai putea fi apărate la fel de ușor, în condițiile slăbirii unui cumpărător constant.

Conform declarațiilor lui Mișa, Pilonul II al pensiilor administrate privat cu contribuții obligatorii ar urma să fie desființat, contributorilor dându-li-se posibilitatea să aleagă între exclusivitatea contribuției la bugetul de pensii de stat sau transferul către un fond de pensii facultativ, de la așa-numitul Pilon III. În Polonia, când s-a deschis o asttfel de posibilitate, numai 2,56 de milioane de muncitori din cei 16,7 milioane de lucrători cât contribuiau inițial, respectiv 15,33%, au optat în anul 2014 pentru un transfer către fondurile de pensii administrate privat.

În România, fondurile de pensii de la Pilonul II aveau la sfârșitul lunii trecute plasamente în acțiuni în valoare de 4,68 miliarde lei (1,03 miliarde euro), potrivit ultimelor raportări către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
pensii
dragos mesaros
goldring
romgaz
transgaz