Victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale este pozitivă pentru activele în lei și relaxează tensiunea din piețe, cred analiștii băncilor. E nevoie însă de un guvern cu puteri depline cât mai curând, care să ia „măsurile nepopulare de consolidare fiscală”, astfel încât România să evite pierderea fondurilor UE și retrogradarea ratingului la junk.
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, va deveni următorul președinte al României, după ce a câștigat 53,6% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, în fața candidatului AUR George Simion. Victoria lui Dan a fost primită bine de piețe.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Randamentele la titlurile de stat au scăzut abrupt în piața secundară, cu 0,8-0,9 puncte procentuale. Indicele BET al Bursei de la București a crescut cu 4%.
„Ne așteptăm ca victoria lui Dan în România să aducă probabil o relaxare a piețelor, cu o oarecare presiune de apreciere asupra monedei și randamente pe termen lung în scădere”, arată o notă Erste semnată de economiștii Katarzyna Rzentarzewska și Juraj Kotian.
„Victoria lui Dan ar trebui să întărească convingerea că economia românească se va stabiliza”, adaugă economiștii Erste.

ING Bank subliniază, de asemenea, reacția pozitivă a piețelor la rezultatul alegerilor – deși o parte din această reacție a fost vizibilă deja de vineri.
„În România, rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a adus reasigurări piețelor financiare, indicat de creșterea leului sub 5,050 per euro pentru prima dată de la rezultatul primului tur de acum două săptămâni”, arată Frantisek Taborsky, economist responsabil cu strategia valutară pentru regiunea EMEA la ING Bank.
România rămâne însă cu problemele fiscale. Deficitul bugetar de 9,3% din PIB de anul trecut trebuie redus la 7% în acest an, însă execuția bugetară la 4 luni arată rău.
Anca Maria Negrescu, senior economist la UniCredit România, arată într-o notă de analiză că se așteaptă ca Dan să susțină valorile și prioritățile UE în politica externă, iar în țară să înceapă consultările pentru nominalizarea unui nou prim-ministru, după ce va fi învestit.
„România trebuie să instaureze cât mai curând posibil un guvern majoritar nou, stabil și confortabil, pentru a garanta implementarea unor măsuri nepopulare de consolidare fiscală, vitale pentru ca țara să evite suspendarea accesului la fondurile UE și o retrogradare a ratingului său de credit suveran la non-investment grade”, arată economist UniCredit.

Nicușor Dan a declarat anterior alegerilor că ar vrea să îl propună premier pe Ilie Bolojan, actualul președinte interimar, dar că nu poate garanta că acesta va fi susținut de o majoritate parlamentară.
„Situația fiscală a României este foarte dificilă, ceea ce face ca România să fie foarte sensibilă și fragilă în ceea ce privește orice instabilitate politică. Consolidarea fiscală credibilă va rămâne o problemă cheie pentru investitori, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale”, arată Erste.
Analiștii Erste subliniază și ei importanța unor măsuri care să ducă la reducerea deficitului bugetar.
„Dan s-a angajat să sprijine guvernul pro-european și să stabilizeze economia. Cu toate acestea, mai este mult de parcurs pentru România, deoarece trebuie numit un nou prim-ministru, iar guvernul va trebui să prezinte o consolidare fiscală credibilă”, arată economiștii Erste.
Frantisek Taborsky consideră, de asemenea, că piețele așteaptă să vadă cu ce măsuri va veni noua guvernare, înainte ca randamentele să scadă mai mult.
„Privind în perspectivă, după creșterea inițială a obligațiunilor, credem că piața va dori să vadă mai multe acțiuni din partea guvernului pe partea fiscală pentru a evita opiniile negative din partea agențiilor de rating. Pe de altă parte, valuta ar trebui să fie cel mai mare beneficiar al sfârșitului incertitudinii politice, cu 5,05 ca nouă linie în nisip”, arată strategul ING Bank.
Totodată, și analiștii Erste se așteaptă ca activele românești să beneficieze suplimentar de pe urma unor măsuri fiscale credibile.
„O stabilizare suplimentară va fi obținută odată ce va fi format un guvern pe deplin funcțional și va fi pus în aplicare planul de consolidare fiscală, deoarece CE va evalua poziția fiscală a României la începutul lunii iunie. Nu vedem riscuri iminente pentru traiectoria României către UE în acest moment”, arată analiștii Erste.