Investițiile în economia românească au scăzut în primul trimestru cu 3,1%, la 12,8 miliarde lei

Investițiile în economia românească au scăzut în primul trimestru cu 3,1%, la 12,8 miliarde lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2017

Investițiile nete realizate în economia românească au scăzut în primul trimestru din acest an cu 3,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, până la 12,84 miliarde lei (2,84 miliarde euro), ca urmare a reducerii investițiilor în utilaje și pentru alte scopuri, care a anulat avansul construcțiilor noi, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari investiții din primul trimestru, în valoare de 6,16 miliarde lei, au fost alocate către utilaje, urmate de construcțiile noi (5,52 miliarde lei), în timp ce pentru alte cheltuieli s-au alocat 1,16 miliarde lei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Scăderea trimestrială a fost generată de reducerea investițiilor în utilaje cu 6,5% față de primul trimestru din 2016 și a celor pentru alte scopuri cu 17,9%, în condițiile în care investițiile în construcții noi au urcat cu 5%.

Ringier și-a lansat o nouă platformă de anunțuri imobiliare, înregistrând și domenii pentru noi platforme de anunțuri, dintre care una pentru auto CITEȘTE ȘI Ringier și-a lansat o nouă platformă de anunțuri imobiliare, înregistrând și domenii pentru noi platforme de anunțuri, dintre care una pentru auto

Celelalte investiții, în afară de construcții noi și utilaje, s-au realizat pentru lucrări geologice și de foraj, dar și în agricultură, pentru cumpărarea de animale de muncă, de producție și reproducție și pentru plantații de viță de vie, pomi, împăduriri.

Industria a atras cele mai mari investiții în primul trimestru, cu o pondere de 35,3% din total, urmat de comerț și servicii (30,4%), construcții (25,9%) și agricultură (4,4%), se mai spune în comunicat.

Anul trecut, investițiile din economia românească au scăzut cu 3,3% comparativ cu 2015, până la 70,3 miliarde lei (15,7 miliarde euro), după o cădere accentuată în trimerstrul al patrulea.

Scăderea din 2016 a fost generată de evoluția din ultimul trimestru, în condițiile în care, după primele nouă luni, investițiile nete în economie erau în creștere cu 4,1%.

În 2015, investițiile în economie au crescut cu 8,4% comparativ cu anul anterior, până la 71,3 miliarde de lei (circa 16 miliarde euro), după doi ani la rând de scădere.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii
economie
ins