Numărul cetățenilor ucraineni angajați în România a ajuns la 7.927, din care 6.742 cu contracte de muncă semnate după atacarea Ucrainei de către Rusia, potrivit datelor Ministerului Muncii, consultate de Profit.ro. Alte aproape 2.900 de persoane sunt înregistrate la ANOFM ca solicitanți de locuri de muncă. Datele autorităților indică peste 110.000 de cetățeni ucraineni în România, dar nu este clar câți dintre aceștia pot lucra, având în vedere că, în multe cazuri, sunt femei cu copii sau persoane în vârstă. 377 de firme au declarate în prezent locuri de muncă vacante disponibile și pentru cetățeni ucraineni, numărul acestor posturi fiind de 4.618.
Guvernul a modificat în aprilie semnificativ legislația privind sprijinirea cetățenilor ucraineni refugiați în România și a condiționat un sprijin mult mai mic, dar acordat direct ucrainenilor și nu unor persoane fizice sau firme din România, cum era înainte, de angajarea acestora și înscrierea copiilor la școală.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În aprilie, Guvernul aprobat un act normativ care modifică modalitatea de acordare a sprijinului către cetățenii din Ucraina, prin acordarea unei sume forfetare lunare, pentru o sigură perioadă de maximum 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea pe teritoriul României. Actul normativ stabilește posibilitatea acordării unei sume forfetare lunare, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, în vederea acoperirii cheltuielilor cu hrana și cazarea pe teritoriul României, pentru familiile dar și pentru persoanele singure. În cazul cazării persoanelor aflate în alte locații, aceste sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana și cazarea vor fi decontate către unitatea care asigură cazarea, proporțional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată.

Nu este clar ce impact va avea modificarea schemei de sprijin asupra ucrainenilor prezenți în România. În timp ce unii s-ar putea angaja, alții ar putea pleca către alte țări din vestul Europei sau chiar înapoi în Ucraina.
România se confruntă cu o criză de forță de muncă. În acest context, numărul de muncitori care vor avea acces pe piața muncii în 2023 a rămas la nivelul de 100.000 persoane, similar celui de 2022, conform hotărârii adoptate de Guvern în acest sens. Numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat însă în 2022 față de 2021, de la peste 5.000 la aproape 11.000.
Datele Ministerului Muncii arată un interes crescut din partea ucrainenilor pentru locuri de muncă
Doar în zilele de 17 și 18 mai, au fost înregistrate 250 solicitări suplimentare din partea refugiaților ucraineni, pentru a ocupa locuri de muncă în România.
ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă) are, încă de pe 15 iulie 2022, personal prezent săptămânal în zilele de luni și marți la sediul pentru refugiați organizat la Romexpo, oferind informații cu privire la locurile de muncă vacante și la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul ANOFM.
De asemenea, serviciile furnizate de ANOFM și locurile de muncă vacante sunt promovate pe “Telegram“ cea mai populară platformă social media utilizată de cetățenii ucraineni, dar și pe site-ul pentru cetățeni ucraineni DOPOMOHA.
Meseriile cetățenilor ucraineni ocupați sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri indutria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, șoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcționari administrativi.
La finele lunii martie, numărul copiilor înscriși la unitățile de învățământ din țară era de 5.204, din care 4.088 ca audienți și 1.116 înscriși ca elevi.