O nouă manifestație a opoziției, reprimată la Moscova. Peste 800 de persoane au fost arestate

O nouă manifestație a opoziției, reprimată la Moscova. Peste 800 de persoane au fost arestate
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2019

Peste 800 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în timpul unei noi manifestații pentru alegeri libere la Moscova, în timp ce autoritățile și-au sporit presiunea asupra opoziției lansând o anchetă contra organizației principalului opozant al Kremlinului Alexei Navalnîi, relatează AFP.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în urmărirea arestărilor, și a Poliției, 828 de persoane au fost arestate în timpul acestei manifestări neautorizate, prin care protestatarii cer alegeri locale libere pe 8 septembrie, la Moscova, pentru candidații opoziției, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Aceste arestări au fost făcute ca urmare a unei acțiuni de protest reprimată în weekend-ul trecut, care s-a încheiat cu aproape 1.400 de arestări, o premieră de la întoarcerea lui Vladimir Putin la kremlin, în 2012.

Autoritățile par determinate să suprime mișcarea de contestare.

VIDEO Mai multe persoane au fost ucise într-un incident armat la un centru comercial din El Paso, Texas CITEȘTE ȘI VIDEO Mai multe persoane au fost ucise într-un incident armat la un centru comercial din El Paso, Texas

Potrivit Poliției, 1.500 de persoane au participat la adunare. Conform jurnaliștilor de la AFP, care au asistat la zeci de arestări, numărul manifestanților ar trebui să fie de ordinul miilor, deși o estimare precisă ar fi dificil de realizat din cauza împrăștierii în mai multe cartiere.

Manifestarea s-a desfășurat fără lider pentru că aproape toți au fost închiși încă de weekend-ul trecut.

Ultimul opozant de anvergură încă în libertate, Liubov Sobol, o avocată în vârstă de 31 de ani, a fost arestată cu câteva minute înainte de manifestație. Ea a fost sancționată cu amendă de 300.000 de ruble (4.130 de euro) pentru participarea la adunarea din 15 iulie și a fost supusă unui interogatoriu seara, potrivit unor apropiați.

"Autoritățile fac tot ce pot pentru a încerca să intimideze opoziția, pentru a se asigura că oamenii nu mai ies pe străzi ca să protesteze pașnic", a declarat ea înainte de arestare. Aflată în greva foamei de trei săptămâni, ea a reușit să scape de închisoare pentru că are un copil de vârstă mică.

Amnesty International a condamnat "folosirea în exces a forței", precum și tentativele "nefondate" de a prezenta manifestațiile pașnice drept o insurecție.

Conform opoziției, determinarea autorităților de a stopa intrarea candidaților săi în Parlamentul de la Moscova se explică prin faptul că ar putea descoperi și denunța, în caz de victorie, numeroase circuite de corupție și de deturnare de fonduri ale unui oraș cu un buget anual de 38 de miliarde de dolari.

După o primă manifestație reprimată în mod brutal weekend-ul trecut, tribunalel rusești au plasat în arest provizoriu 88 de persoane și au sancționat 332 de persoane cu amenzi. Trei anchete pentru "violențe" împotriva Poliției au fost demarate, un delict care este pedepsit cu cinci ani de închisoare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste moscova
rusia