Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea un efect de domino în Europa de Est, potrivit ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a apreciat că premierul britanic David Cameron a făcut o greșeală "istorică" atunci când a propus organizarea referendumului.
"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca Brexitul să genereze un efect de domino în Europa de Est", a spus Asselborn într-un interviu pentru publicația germană Tagesspiegel am Sonntag, preluat de Reuters.
Potrivit ministrului, ideea organizării unui referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la UE a fost o greșeală "istorică" din partea lui Cameron. Chiar dacă britanicii aleg să rămână în blocul comunitar, acest lucru nu va rezolva problemele cauzate de atitudinea negativă a englezilor față de UE, a spus Asselborn
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cameron și Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Lege și Dreptate, aflat la putere în Polonia, au lăsat de mai multe ori impresia că s-au înțeles tacit să inverseze procesul de integrare în Europa, a adăugat oficialul luxemburghez.
"Amândoi par să aibă aceleași planuri în privința atitudinii critice la adresa UE", este opinia lui Asselborn.

De când a venit la putere anul trecut, partidul condus de Kaczynski s-a opus vehement politicilor UE în domenii diverse, de la respectarea principiilor libertății de exprimare și a democrației, până la dezvoltarea de proiecte energetice și de mediu.
Polonia este cea mai mare economie din Europa de Est și principalul beneficiar de fonduri structurale din UE.
De cealaltă parte, contribuția Marii Britanii la bugetul UE depășește cu mult valoarea fondurilor atrase de la Bruxelles, fiind unul dintre principalele argumente folosite în campania desfășurată de tabăra pro-Brexit înaintea referendumului din 23 iunie.
Dezbaterile pe tema referendumului au fost reluate duminică, după o pauză de trei zile cauzată de uciderea laburistei Jo Cox în timpul unei întâlniri cu alegătorii.
Primul sondaj de opinie realizat după tragedia de joi indică un avantaj de trei puncte pentru tabăra care militează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, 45% dintre respondenți exprimându-se în favoarea păstrării statutului de membru, față de 42% care au arătat că vor vota pentru un Brexit.