Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă

Antifrauda a identificat prejudicii de 52 milioane de lei la trei firme de transport alternativ, prin diminuarea bazei impozbile, a taxelor pentru veniturile salariaților și prin majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 nov 2023

Inspectorii Antifraudă au identificat prejudicii de 52,06 milioane de lei la trei firme care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF descoperind indicii temeinice conform cărora administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei de impunere privind impozitele și taxele datorate bugetului general consolidat al statului, precum și taxele datorate aferente sumelor de bani plătite către salariați. Totodată, s-a constatat majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este important de menționat că acestea sunt firme care desfășoară activitatea pe platformele Uber și Bolt. Prin intermediul acestor platforme de transport alternativ activează, însă, un număr mare de firme, cele mai multe respectând legislația fiscală.

Profit.ro a scris în septembrie că Antifrauda a pornit o campanie de controale la nivel național împreună cu Inspecția Muncii, după proiectul pilot derulat anul trecut în București-Ilfov, urmând ca verificări să aibă loc la novel local în fiecare județ. Campania vizează prioritar munca nefiscalizată prin intermediul platformelor de transport alternativ, cum sunt Uber și Bolt, dar și activitățile de curierat la cerere cu produse alimentare în special, prin intermediul aplicațiilor mobile, cum sunt Tazz și Glovo, dar și din alte domenii, cum ar fi cel al firmelor de pază. Doar la firmele care lucrează cu aplicațiile de transport alternativ, analiza de risc derulată de Antifraudă indică zeci de mii de șoferi cu muncă nefiscalizată.

"Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acțiuni de control antifraudă la nivel național, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare", a anunțat astăzi, printr-un comunicat, Antifrauda.

Astfel, în cazul a trei operatori economici din București și Constanța care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au descoperit indicii temeinice conform cărora administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei de impunere privind impozitele și taxele datorate bugetului general consolidat al statului, precum și taxele datorate aferente sumelor de bani plătite către salariați.

Totodată, s-a constatat majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă, prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziții de combustibili susceptibile a fi fictive.

În toate aceste cauze vor fi sesizate organele de urmărire penală în vederea recuperării prejudiciului estimat cauzat bugetului de stat în cuantum de 52,06 milioane de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
controale
transport alternativ
ride sharing