Conferința News.ro - Boloș confirmă: Ia în calcul extinderea perioadei fără amenzi la e-Factura. Noul termen gândit

Conferința News.ro - Boloș confirmă: Ia în calcul extinderea perioadei fără amenzi la e-Factura. Noul termen gândit
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mar 2024

Ministerul Finanțelor ia în calcul o posibilă amânare până, cel mult, la sfârșitul lunii iunie a termenului în care nu sunt aplicate amenzi pentru netransmiterea facturilor și în sistemul e-Factură, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la conferința „Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României pe 2024”, organizată de News.ro. Profit.ro a anunțat, încă din ianuarie, inclusiv cu o declarație a ministrului pentru Profit.ro, că este analizată situația eFactură și luată în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni. La momentul respectiv, ministrul nu a spus până la ce termen ar putea fi extinsă perioada fără amenzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, sunt suspendate până la 1 aprilie amenzile pentru nerespectarea obligației de a raporta în sistemul e-Factură în termen de 5 zile a facturilor emise.

"Luăm în calcul extinderea până la cel mult sfârșitul lunii iunie a perioadei în care nu se dau amenzi. Depinde de câți au acum, la sfârșitul lunii februarie, date depuse în decontul de TVA, dar nu folosesc e-Factură", a declarat Marcel Boloș.

Ministrul a spus că la Finanțe au analizează situația e-Factură și pentru  încerca să aducă îmbunătățiri, inclusiv cele cerute de către utilizatori.

Cea mai recentă măsură a ministerului este lansarea variantei de aplicație simplificată a e-Factură, pentru companiile mai mici.

Implementarea E-factura

În situația în care sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevãzutã la art.10 alin.(1) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.120/2021 se suspendã pânã la repunerea în funcțiune a sistemului.

OFICIAL Statul are ″mari întârzieri″ în compensarea de la buget a furnizorilor de energie și gaze pentru consumul la prețuri plafonate al populației CITEȘTE ȘI OFICIAL Statul are ″mari întârzieri″ în compensarea de la buget a furnizorilor de energie și gaze pentru consumul la prețuri plafonate al populației

Termenul-limitã pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România, în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura este de 5 zile lucrãtoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã prevãzutã pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu se sancționeazã.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
e-factura amanare
e-factura microintreprinderi
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor