Finanțele au lansat varianta simplificată a aplicației e-Factura. Aplicația extinsă este disponibilă și în engleză, urmează să fie tradusă și cea simplificată

Finanțele au lansat varianta simplificată a aplicației e-Factura. Aplicația extinsă este disponibilă și în engleză, urmează să fie tradusă și cea simplificată
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 mar 2024

Ministerul Finanțelor a anunțat astăzi lansarea versiunii simplificate a aplicației e-Factura. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea accesibilitãții și ușurinței în utilizarea instrumentului, pentru toți contribuabilii. Profit.ro a prezentat ieri informații despre noua aplicație. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Versiunea îmbunãtãțitã vine cu o interfațã intuitivã și funcționalitãți mai ușor de utilizat, astfel încât fiecare utilizator sã poatã emite facturi în conformitate cu cerințele fiscale într-un mod rapid și eficient.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat

"Fiecare îmbunãtãțire adoptatã a ținut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Am tot avut întâlniri cu reprezentații mediului de afaceri și una dintre solicitãrile lor a fost aceasta. Versiunea simplificatã a aplicației e-Factura vine cu o serie de avantaje și funcționalitãți care vor face gestionarea facturilor mai ușoarã și mai accesibilã pentru toți utilizatorii. Ne-am gândit în primul rând la cei aproximativ 670.000 contribuabili mici care trebuie sã utilizeze sistemul și au nevoie de o aplicație gratuitã, intuitivã și ușor de folosit. De asemenea, aplicația extinsã este acum disponibilã și în limba englezã, urmând ca în perioada urmãtoare sã fie tradusã și cea simplificatã", a spus ministrul Marcel Boloș.

Printre caracteristicile cheie ale noii variante simplificate se numãrã:

  • Aplicația web de completare a facturii într-un format simplificat rãspunde solicitãrilor venite din partea micorintreprinderilor, ce nu utilizeazã în mod curent elemente operaționale complexe.
  • A fost redesenatã pentru a include automat ghidaje (i.e. codul tipului facturii este prestabilit la 380, codul monedei este exclusiv RON) și bife pentru a afișa elementele de identificare obligatorii în funcție de categoria de plãtitor de TVA.
  • Au fost restrânse nomenclatoarele de TVA la cele utilizate frecvent pentru tranzacții domestice și incluse procentele de taxã sub format selectabil.

De asemenea, o nouã facilitate importantã adãugatã sistemului este aplicația extinsã în limba englezã pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA ce au obligația de raportare a facturilor emise pentru livrãri/prestãri pe teritoriul României.

De Mărțișor, Antifrauda a declanșat control CITEȘTE ȘI De Mărțișor, Antifrauda a declanșat control

În ceea ce privește eficientizarea interacțiunii cu utilizatorii finali, la 20 martie este organizat un nou webinar în care se pot adresa orice nelãmuriri și primi rãspunsuri din partea experților din Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã/Centrul Național pentru Informații Financiare.

Implementarea E-factura

Reamintim cã, în situația în care sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevãzutã la art.10 alin.(1) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.120/2021 se suspendã pânã la repunerea în funcțiune a sistemului.

EXCLUSIV ANAF a colectat peste program și în februarie, o lună care istoric aduce cele mai mici venituri din an la bugetul statului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF a colectat peste program și în februarie, o lună care istoric aduce cele mai mici venituri din an la bugetul statului

Termenul-limitã pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România, în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura este de 5 zile lucrãtoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã prevãzutã pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu se sancționeazã.

viewscnt
Afla mai multe despre
e-factura
e-factură simplificată
e-factura microintreprinderi
facturare electronica
anaf
efactura b2b
ministerul finantelor