Eroare: Finanțele au uitat să elimine din norme prevederile privind bacșișul, deși a fost abrogat în urmă cu opt luni

Eroare: Finanțele au uitat să elimine din norme prevederile privind bacșișul, deși a fost abrogat în urmă cu opt luni
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 5 feb 2016

Normele Codului Fiscal conțin o prevedere referitoare la bacșiș, deși acesta a fost abrogat încă din vara anului trecut, după ce s-a dovedit imposibil de aplicat în practică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În normele Codului fiscal, Hotărârea de Guvern nr. 1 din 2016 se află prevederi referitoare la impozitarea bacșișului. Astfel, la capitolul venituri din alte surse, la punctul 34 se arată că în această categorie (a veniturilor din alte surse n.r.) se includ veniturile obținute de persoanele fizice sub forma bacșișului, potrivit prevederilor legale.

Însă, prevederile privind bacșișul au fost abrogate prin Legea nr. 186 din 2015, care a intrat în vigoare pe 9 iulie 2015.

Legea a eliminat articolele care reglementau bacșișul și stabileau că acesta trebuia contabilizat si impozitat. Bacșișul fusese introdus în legislație, în aprilie 2015, prin ordonanța de urgență 8/2015. Conform acestei ordonanțe, companiile aveau două opțiuni fie păstrau bacșișul la dispoziția lor, fie îl distribuiau angajaților. În a doua situație, era considerat venit din alte surse și impozitat cu 16%.

Biriș: Vor apărea precizări în norme privind taxarea clădirilor în care se află firme și PFA CITEȘTE ȘI Biriș: Vor apărea precizări în norme privind taxarea clădirilor în care se află firme și PFA

La scurt timp după intrarea în vigoare a impozitării bacșișului, ministrul de Finanțe de la acel moment, Eugen Teodorovici, recunoștea că este imposibil de aplicat în practică și anunța că va fi eliminat.

Ulterior, parlamentul a scos dispozițiile referitoare la bacșiș. Deși legea este în vigoare de opt luni, normele de aplicare ale Codului fiscal, scrise în toamnă și aprobate de guvern pe 30 decembrie 2015, au menținut, în mod eronat, referiri la bacșiș. Potrivit unor surse din ministerul de Finanțe, aceste prevederi vor fi eliminate, în perioada următoare, când vor fi aduse și alte modificări normelor Codului fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
bacșiș
eroare
impozitare
norme