EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților

EXCLUSIV Aviz de la Justiție cu zeci de pagini de observații pe proiectul cu măsuri fiscale - ar fi nevoie de avizul CSAT, dubla impozitare pe bănci poate fi neconstituțională, limitarea unui anume spor ar afecta independența magistraților
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 sep 2023

Ministerul Justiției a emis un aviz cu zeci de pagini de obervații la proiectul de lege cu măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor, publicat de către Ministerul Finanțelor. Astfel, în documentul obținut de Profit.ro, printre observații, Justiția notează că ar fi nevoie de un aviz al CSAT pe desființarea unor posturi din sectorul bugetar, dar și că impozitarea băncilor concomitent pe cifra de afaceri și pe profit ar putea încălca Constituția. De asemenea, o altă problemă ar fi limitarea la cel mult 1.500 de lei a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare. Aplicarea acestuia și magistraților ar avea impact asupra principiilor privind independența justiției, întrucât ar afecta securitatea financiară a magistraților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Se intenționează reglementarea unui impozit suplimentar în sarcina instituțiilor de credit, datorat pe lângă impozitul pe profit, - respectiv impozitul pe cifra de afaceri. Considerăm că introducerea a două impozite distincte, ale căror baze impozabile se suprapun parțial, ar putea fi considerată o injustă așezare a sarcinii fiscale, contrar art 56, alin (2) din Constituție", potrivit documentului obținut de Profit.ro.

Guvernul urmează să introducă un impozit pe cifra de afaceri, de 1% din cifra de afaceri a companiilor, în cazul în care aacesta a fi mai mare decât impozitul de 16% pe profit. Băncile, însă, vor fi taxate mai agresiv, urmând să achite concomitent impozitul de 1% pe cifra de afaceri, dar și cel de 16% pe profit.

În ce privește sarcina fiscală suplimentară aplicabilă instituțiilor de credit, se impune obținerea unui punct de vedere din partea Consiliului Concurenței, BNR și ARB, arată Ministerul Justiției.

Opoziția Justiției vizează inclusiv aplicarea impozitului pe cifra de afaceri care ar include venituri reprezentând alte taxe, însă aici Guvernul intenționează să decidă în ședința de astîzi excluderea accizelor din calculul cifrei de afaceri la care se aplică taxa.

ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul CITEȘTE ȘI ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul

Justiția a avut obervații și privind acordarea în numerar a tichetelor de masă și verificarea destinației sumelor acordate ca tichete de masă.

Documentul sugerează și o serie de clarificări în ce privește normele tranzitorii la majorarea TVA de la 5% la 9% pentru locuințele cu cotă redusă de TVA.

Ministerul Justiției observă un număr mare de neclarități și în privința planurilor Guvernului de a restructura aparatul public prin desființarea de posturi vacante și elimninarea posturilor de șef birou, dar și a altor posturi de conducere.

Avizul din partea CSAT ar fi necesar întrucât măsurile de desființare a funcției de șef birou și a structurii de birou ar afecta inclusiv instituțiile din domeniile de apărare, ordine publică și securitate națională.

Sporurile pentru condiții vătămătoare nu pot fi limitate la 1.500 de lei brut în cazul magistraților

Guvernul intenționează să plafoneze sporul pentru condiții vătămătoare la cel mult 1.500 de lei brut.

"Reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare sau periculoase poate avea un impact asupra principiilor referitoare la independența justiției și a statului de drept, adectând astfel securitatea financiară a magistraților consacrată de art. 124 alin (3) și art 132 alin (1) din Constituție", precizează documentul.

Guvernul face unele modificări

Guvernul intenționează să scoată sumele colectate ca accize din cifra de afaceri (CA) și să majoreze TVA de la 5% la 9% pentru concerte și spectacole, dar și să adopte o serie de modificări ale proiectului cu măsuri fiscale și de restructurare în ce privește autoritățile locale, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. De asemenea, Guvernul a renunțat la intenția de a permite acordarea în numerar a bonurilor de masă, dar va veni cu o ordonanță care va limita comisioanele percepute de emitenții de tichete.

Guvernul intenționează să adopte aceste modificări în ședința care are loc astăzi, în scurt timp, urmând ca, odată adoptat, o cerere de asumare a răspunderii pe acest proiect de lege să fie trimisă tot astăzi la Parlament. Ședința comună pentru asumarea răspunderii ar urma să aibă loc miercuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
aviz justitie
ministerul justitiei
banci
csat