Heiuș: Sunt convins că în doi - trei ani ANAF va ajunge un partener corect și onest față de contribuabil

Heiuș: Sunt convins că în doi - trei ani ANAF va ajunge un partener corect și onest față de contribuabil
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Vicepreședintele Curții de Conturi Lucian Heiuș a declarat, joi, că este convins că, în doi - trei ani, ANAF va fi modernizat, va ajunge să fie un partener "corect" și "onest" față de contribuabilul român și va putea să reducă evaziunea fiscală și, implicit, să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"De cel puțin trei ani de zile ANAF trece printr-un amplu proces de modernizare, de informatizare, iar acest proces nu se poate face pocnind din degete, nu se poate realiza de pe o zi pe alta. (...) Nu poți să faci o reformă profundă într-un timp scurt. Nu poți să implementezi mecanisme informatice, structurale, de analiză de risc, de gestionarea creanțelor, de executări silite, într-un timp scurt. Ele trebuie să fie rodate, să fie bine gândite, sunt puse în practică, te lovești de probleme, (...) constatăm că lucrurile pe care le-am gândit la un moment dat se lovesc de alte lucruri din practică pe care nu le-am putut estima, ne lovim de Legea achizițiilor publice care îți creează de multe ori probleme, ne lovim de multe ori poate de incompetența unor oameni care lucrează și în ANAF și în alte structuri", a afirmat Heiuș, la dezbaterea "FISC vs. Cetățean", organizată la Palatul Parlamentului de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

Serviciile duty-paid din Aeroportul Otopeni au fost suspendate CITEȘTE ȘI Serviciile duty-paid din Aeroportul Otopeni au fost suspendate

El a susținut că s-au făcut pași importanți: "Sunt convins că nu în șase luni, nu într-un an, dar în doi - trei ani ANAF va ajunge să fie într-adevăr un partener corect și onest față de contribuabilul român și să poată să reducă evaziunea fiscală și implicit să crească veniturile pe care le furnizează bugetului de stat", scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru a fi reformată, ANAF trebuie să fie ajutată legislativ de Parlament, să fie ajutată administrativ de Guvern și sprijinită către mediul de afaceri care să-i spună "ce nu funcționează, ce nu e bine, ce probleme trebuie rezolvate".

Heiuș a precizat, de asemenea, că e-factura este un instrument decisiv în lupta împotriva evaziunii fiscale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian heiuș
anaf