Impozitarea pe bacșiș, un eșec în 2023

Impozitarea pe bacșiș, un eșec în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2024

Acum un an, Executivul a introdus o nouă impozitare pentru banii primiți sub formă de bacșiș, prin care se estima că se vor colecta 95 de milioane de lei, însă suma reală nu se ridică la așteptări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a semnalat problema în vara anului trecut.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, de la începutul anului 2023 până în luna noiembrie, statul a colectat o sumă de doar 26 de milioane de lei prin intermediul noii impozitări pe bacșiș, scrie Adevărul.

INFOGRAFICE Harta salariilor din România - Unde și pentru ce găsești cele mai mari salarii, în ce alte țări ai cele mai multe locuri de muncă libere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Harta salariilor din România - Unde și pentru ce găsești cele mai mari salarii, în ce alte țări ai cele mai multe locuri de muncă libere

În primele șase luni ale anului 2023, statul a colectat doar 6 milioane de lei. Jumătate din această sumă provenea însă de la impozitele plătite de restaurantele și barurile din București, iar cele mai mici taxe au fost încasate de unitățiile HoReCa din județele Vaslui, Sălaj și Tulcea.

Impozitarea bacșișului a fost setată la 10% din suma încasată de restaurante sau baruri, iar Executivul a decis să impună aplicarea acesteia încă de la finele anului trecut, începând cu anul 2023, iar astfel, de la data de 1 ianuarie 2023, firmele au fost obligate să facă modificări majore la bonurile lor fiscale și să evidențieze distinct pe bon sau pe notă de plată bacșișul.

Suma colectată ca urmare a introducerii acestei taxe a fost considerată venit cu reținere la sursă, iar odată ce este plătită, banii sunt distribuiți atât spre angajator cât și spre angajați. 

În plus, deși legea susținea că nerespectarea acestor reguli duce la aplicarea de amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei, majoritatea restaurantelor și a barurilor încă nu au făcut modificările necesare pentru a acita acesta sume, în special când bacșișul este plătit cash. Atunci când această sumă este achitată cu cardul, nota de plată menționează clar care este suma achitată pentru serviciul prestat, și care este suma aferentă bacșișului, numit de multe ori „tips” în industria alimentară și HoReCa.

ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși CITEȘTE ȘI ANUNȚ Mobilizarea în șantier a crescut la Autostrada Moldovei. Câți kilometri pot fi deschiși

Alegerea de a introduce această taxare pe bacșiș nu a fost împărțită de toți membri Guvernului. Premierul de la acel moment, Florin Cîțu, a afirmat că este de acord cu o transparentizare a bacșișului, însă are rezerve legate de impozitarea acestuia pentru că atunci când sunt introduse taxe, efectele sunt directe și indirecte.

Întrebat despre o propunere lansată de reprezentanții HoReCa privind impozitarea bacșișului cu 10%, măsură care ar aduce la buget 95 milioane de lei într-un an, premierul a transmis: „Aș vrea să discut acest lucru și cu cei care primesc bacșișul, să văd dacă ei sunt de acord. Eu știu această măsură, am mai văzut-o. Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacșișului, dar cu impozitarea, știți foarte bine că am rezerve de fiecare dată. Când introducem taxe, efectele sunt directe și indirecte și, până la urmă, aș vrea să știu care este impactul indirect și asta nu îmi spune nimeni deocamdată și aș vrea să discut cu ei despre asta”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bacsis
impozitare