Numărul companiilor care au intrat în insolvență în 2019 a scăzut cu 22%

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în 2019 a scăzut cu 22%
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2020

Numărul companiilor care au intrat în insolvență în 2019 a scăzut cu 22% față de anul anterior, la 6.384, și se situează la minimul ultimului deceniu, cele mai multe insolvențe înregistrându-se în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție, urmat de construcții și comerțul cu amănuntul, potrivit unui studiu al Coface România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Datele Coface indică și o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 euro (companii medii și mari). Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluție s-a reflectat și în diminuarea pierderilor financiare, care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019, la jumătate față de media din ultimii trei ani, scrie Agerpres.

DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF lansează GHIDUL privind întocmirea și utilizarea principalelor documente financiar-contabile

În ceea ce privește situația mediului de afaceri activ în România, există o serie de vulnerabilități care pun presiune pe companiile din România, mai arată analiza Coface. Astfel, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 au fost în valoare totală de 3,2 miliarde lei, în creștere cu 67% față de anul anterior, respectiv 1,9 miliarde lei.

Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în 2019 a crescut aproape de 160.000, fiind maximul din ultimul deceniu. În același timp, numărul companiilor SRL nou înmatriculate anul trecut a rămas relativ constant, aproape de 90.000.

În ceea ce privește distribuția sectorială și regională a insolvențelor, cele mai multe insolvențe deschise în anul 2019 au fost înregistrate în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție (1.037), urmat de construcții (936) și comerțul cu amănuntul (899). Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol în ultimii cinci ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență în 2019 nu a suferit modificări semnificative față de situația existentă în anul anterior. Astfel, în ciuda scăderii cu 26%, Bucureștiul a rămas pe prima poziție din perspectiva insolvențelor, fiind urmat de regiunile N-V și S. Cele mai mari scăderi ale numărului de companii insolvente au fost înregistrate în zona de N-E (-35%), S-E (-27%) și București (-26%).

Prin comparație cu ceea ce se întâmplă în regiune, companiile active în România sunt caracterizate, printre altele, de o vârstă fragedă. Astfel, 55% dintre companiile active astăzi în România sunt înființate după anul 2010, în timp ce doar 15% au început activitatea înainte de anul 2000. Potrivit studiului Coface, doar 15% dintre companiile active astăzi "sunt în business de peste două decenii, acestea concentrând aproape 40% din venituri, jumătate din active și o treime din angajați".

Datele mai arată că aproape 1,4 milioane de companii și-au întrerupt activitatea după anul 2010, în timp ce totalul firmelor nou înmatriculate este doar la jumătate față de acest nivel. De asemenea, România înregistra la finalul anului 2019 doar 25 de companii la 1.000 de locuitori, de două ori sub media din ECE (Europa Centrală și de Est), precum și de trei ori mai multe insolvențe raportate la numărul de companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
coface