Sistemul informatic al ANAF este în stare critică, într-o lună încărcată cu bilanțuri și Declarația Unică. Contabilii pândesc noaptea site-ul ANAF mai ceva decât bucureștenii apa caldă la robinet. "E plină țeava. La noapte poate să avem noroc."

Sistemul informatic al ANAF este în stare critică, într-o lună încărcată cu bilanțuri și Declarația Unică. Contabilii pândesc noaptea site-ul ANAF mai ceva decât bucureștenii apa caldă la robinet. "E plină țeava. La noapte poate să avem noroc."
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 mai 2023

Sistemul informatic al ANAF a funcționat cu dificultate în ultimele săptămâni, cu întreruperi frecvente și de durată, iar o rezolvare pe termen lung a situației nu va avea loc curând, ci doar prin programele de modernizare, inclusiv de achiziție de echipamente, care ar urma să aibă loc cu finanțare prin PNRR. Sistemul "este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață", au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disfuncționalitățile portalului ANAF, în contextul în care relația Fiscului cu firmele și populația a trecut preponderent în online, îngreunează activitatea obișnuită a contabililor, cum ar fi depunerea declarațiilor fiscale până pe 25, într-o lună în care, suplimentar, au termen limită și Declarația Unică, pe 25 mai, dar și bilanțurile firmelor, pe 30 mai.

Sistemul informatic al ANAF nu este sub controlul Fiscului, ci administrat de către CNIF (Centrul Național pentru Informații Financiare), instituție subordonată Ministerului Finanțelor, la fel ca ANAF.

EXCLUSIV ANAF ia la ochi firmele care au raportat anul trecut profituri mult peste media trimestrială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF ia la ochi firmele care au raportat anul trecut profituri mult peste media trimestrială

La momentul redactării acestui articol, portalul ANAF nu este accesibil. Faptul că, în circa două săptămâni, se schimbă conducerea ANAF și cea a Ministerului Finanțelor, nu ajută la rezolvarea problemelor.

"Este o perioadă mai încărcată în ce privește raportările fiscale, sistemul informatic este supraaglomerat, iar personalul de la CNIF se chinuie efectiv să-l țină în viață. Chiar dacă lucrurile vor fi remediate cât de cât, situația nu se va rezolva până la achiziția de echipamente noi prin PNRR", au spus sursele citate.

DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții

Situația critică a sistemului informatic al ANAF este cunoscută de mulți ani, timp în care au fost făcute achiziții pe bucăți mai mult pentru ținerea în funcțiune a sistemului și nu pentru o modernizare integrală a acestuia.

"Ne-am săturat de problemele cu sistemul informatic. Am trecut online, dar ce facem dacă nu merge? Bine că ne cer tot felul de termene de respectat dar nu crează condițiile să respecți legea. Și evident că ești bun de plată dacă întârzii cu ele ... că nu merge serverul ăla cu pedale sau ce or avea acolo. Stăm mii de contabili să pândim momente când merge portalul ANAF.

Stăm și noaptea să depunem declarații fiscale. Nu e normal. Ar trebui să nu dea amenzi în perioada asta dacă din vina lor nu poți îndeplini obligațiile legale declarative", a declarat, contactat de Profit.ro, consultantul fiscal Cornel Grama.

Așteptările salariale ale românilor, cu 30-40% peste oferta angajatorului. Cât este cerut în IT, retail, construcții, auto, bănci, HoReCa CITEȘTE ȘI Așteptările salariale ale românilor, cu 30-40% peste oferta angajatorului. Cât este cerut în IT, retail, construcții, auto, bănci, HoReCa

Din comentariile contabililor

(acestea sunt doar câteva dintre comentariile la una dintre multele postări pe acest subiect în grupurile profesionale de contabili)

  • Murim cu ANAF-ul de gât? Sau doar la mine s-a tăiat țeava de la vreme?
  • Nu merge!
  • Am intrat dimineața până în 9 și acum moarte clinică.
  • Eu am depus până pe la 10 declarații, apoi nu a mai mers, aștept ora 16.30 când merge.
  • Nu au plătit factura la net.
  • Și ce e și mai frumos e că nu crede nimeni din ANAF ca nu putem accesa minunatul site. "Schimbă domne contabilul că te minte, cum să nu meargă? Merge"
  • Nu pot nici ei să acceseze anumite secțiuni, când nu merge la noi. Mi-a confirmat o doamnă de la S4 care nu reușea să imi valideze un acces la SPV.
  • Stai că de la anul vor fi 2-3 milioane de facturi /zi prin e-Factura pe țeavă :))
  • Nu merge de dimineață! Oare putem vedea altundeva extrasele Trezorerie?
  • Eu am fost la Trezorerie să întreb soldul și a început o "doamnă" sa urle că nu sunt în stare sa văd extrasele pe SPV. Nu s -a calmat și nu m-a crezut că nu funcționează până nu a venit un coleg de-al ei dintr-un birou alăturat care i-a spus că nevastă-sa, cu cabinet de contabilitate, de o săptămână se chinuie cu SPV. Și așa "doamna" a reușit sa dea o informație.
  • Aștia din Anaf cu sistemul lor e ca și când aveau o Dacia 1300 ruginită, au angajat niște baieți de o tot tunează din când în când și ne spun că merge ca un Duster nou. Bine înțeles că moare la fiecare urcuș, dar ei nu se lasă. Noi suntem pasagerii acelei Dacia 1300 tunată de băieți, care într-o zi se va dezmembra toată și ramânem în drum.
  • Eu aștept de 3 ore sa fac un Ro-Transport.
  • Și vor declaratii la timp ?
  • Cum poți să gândești să integrezi e-Transport într-o platformă și așa muribundă?!? Nu era mai logic să fie o platformă separată?!? Câtă minte trebuie sa ai sa faci așa ceva?!?
  • Am depus documentele radiere punct de lucru de vineri...nici până astăzi nu am nr de înregistrare.
  • Asistența zice că se lucrează la site și că depune lumea multe declarații și eventual să încercăm după ora 20. Am menționat că unii mai fac și altceva în timpul liber.
  • Murim.
  • Nu merge de câteva săptămâni deja...
  • A funcționat câteva clipe!
  • Am crezut ca a luat-o razna calculatorul meu...nici eu nu pot intra în SPV de 40 min. E groaznic și enervant cum funcționează.
  • Este plină țeava. La noapte poate să avem noroc.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
servere
cnif
ministerul finanțelor
it
echipamente