ULTIMA ORĂ Fiscul va emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restanțele din ultimii 5 ani. Statul vrea sute de milioane de lei

ULTIMA ORĂ Fiscul va emite în acest an decizii finale de impunere pentru toate restanțele din ultimii 5 ani. Statul vrea sute de milioane de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 15 mar 2018

Fiscul va trimite în acest an, pentru ultima dată, decizii de impunere, care vor centraliza, însă, toate deciziile de impunere restante, a anunțat, astăzi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, adăugând că ministerul analizează și un mecanism de stimulare a plății, deoarece populația "nu este vinovată" de emiterea cu întârziere a deciziilor din anii trecuți. Suma pe care ANAF ar putea-o colecta astfel se ridică cel puțin la câteva sute de milioane de lei, în contextul în care anul trecut au fost trimise impunerile pentru plata CASS abia pentru anul 2012, astfel încât datoriile să nu se prescrie. De exemplu, Fiscul a cerut anul trecut în contul restanțelor la săntate din 2012 în jur de 100 milioane lei de la peste 300.000 de români, printre care avocați și contabili.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Printr-o astfel de decizie de impunere, Fiscul înștiințează persoane că au datorii față de stat care trebuie achitate într-un anumit termen, de maximum 60 de zile, sau că au de primit bani înapoi.

ANAF a emis anul trecut deciziile pentru CASS abia pentru 2012 și avea în plan ca anul acesta să înceapă procedurile pentru 2013 și eventual să continue cu anul 2014.

(P) Cum să fii gazda perfectă de Paște? Ai aici recomandările noastre CITEȘTE ȘI (P) Cum să fii gazda perfectă de Paște? Ai aici recomandările noastre

În cazul în care ANAF va emite anul acesta o ultimă decizie de impunere care să centralizeze toate restanțele, așa cum este anunțat acum, aceasta ar trebui să acopere 5 ani, respectiv 2013, 2014, 2015, 2016 și 2017.

"Este un lucru foarte important pe care vreau să-l menționez. Există mulți ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când contribuabilii vor primi pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va emite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante, pentru ca omul să aibă o singură situație primită. Ne gândim chiar la un mecanism de a stimula plata în cursul acestui an, pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere și acest lucru trebuie să conteze", a spus Teodorovici, întrebat despre impactul asupra bugetului din amânarea încasărilor din impozit pe venit și contribuții, datorate de cei cu venituri din activități independente.

Un astfel de mecanism poate presupune acordarea unor facilități precum un termen mai extins de plată sau ștergerea unor penalități.

Guvernul a aprobat ordonanța pentru Declarația Unică. Teodorovici: Nu mai este necesară depunerea celor 7 formulare înlocuite de această declarație. Drepturile de autor vor avea un regim special CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat ordonanța pentru Declarația Unică. Teodorovici: Nu mai este necesară depunerea celor 7 formulare înlocuite de această declarație. Drepturile de autor vor avea un regim special

Ministrul, într-o conferință de presă la Guvern, a precizat că nu se așteaptă la "un gol temporar de casă" din cauza schimbărilor legislative care au întârziat încasările de la persoanele cu activități independente, un eventual impact negativ urmând să fie acoperit inclusiv din venituri mai mari rezultate din plata deciziilor de impunere.

Teodorovici nu a prezentat detalii despre mecanismul prin care va stimula plata sumelor impuse, datoriile care vor fi vizate sau dacă aceste măsuri se vor limita la persoane fizice.

Profit.ro a anunțat, la începutul anului, că Fiscul a trimis anul trecut un număr uriaș de impuneri pentru plata contribuției la asigurările de sănătate (CASS), prin care cere plata unor sume neachitate încă din 2012. Numărul deciziilor de impunere, de peste 300.000, este de circa 100 de ori mai mare decât cel din anul anterior. ANAF a acționat pentru a evita o eventuală prescriere la începutul acestui an a datoriilor restante din 2012.

viewscnt
Afla mai multe despre
decizii de impunere
restante
fisc
anaf
ministerul finanxtelor
eugen teodorovici