BCE va reduce probabil dobânzile în această vară

BCE va reduce probabil dobânzile în această vară
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Banca Centrală Europeană va reduce probabil dobânzile în această vară, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Întrebată în cadrul unui interviu acordat Bloomberg dacă ar putea exista un sprijin majoritar pentru o astfel de decizie, ținând cont că unii oficiali au indicat un astfel de moment pentru reducerea dobânzii, Lagarde a răspuns: "Aș spune că este probabil. Dar trebuie să fiu rezervată, deoarece noi spunem, de asemenea, că depinde de datele publicate, și încă există un nivel de incertitudine și unii indicatori care nu sunt ancorați la nivelul la care ne-ar plăcea să-i vedem", scrie Agerpres.

FOTO Bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic CITEȘTE ȘI FOTO Bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic

Înaintea perioadei care precede reuniunea BCE, Lagarde se alătură astfel multor colegi care caută să atenueze așteptările privind iminenta relaxare a politicii monetare, deși admite că oficialii se îndreaptă, în cele din urmă, spre reducerea dobânzii.

"Am vorbit cu unii dintre ei, am discutat recent, și fiecare are opinia sa, ceea ce respect integral. În general, opiniile tind spre decizii care vor fi luate pe baza datelor. Unii au datele lor interne, au ratele inflației, care diferă de la țară la țară", a explicat șeful BCE, avertizând că pariurile piețelor pe reduceri agresive ale dobânzilor reprezintă o distragere a atenției.

"Nu ajută luptei noastre contra inflației, dacă anticipările sunt prea ridicate comparativ cu ceea ce probabil se va întâmpla", susține Lagarde.

Investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puțin cinci ori în acest an, iar prima mutare ar urma să vină în lunile martie sau aprilie, un scenariu care potrivit mai multor oficiali BCE este unul "excesiv", având în vedere presiunile persistente pe partea de prețuri.

Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive.

Ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit semnificativ după ce, la finele lui 2022, rata inflației a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, inflația anuală în zona euro a accelerat ușor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie.

Lagarde a admis că oficialii au nevoie de mai multe dovezi înainte de a fi siguri că inflația este sub control: "Suntem pe drumul cel bun, ne îndreptăm spre ținta de inflație de 2%, dar până când nu suntem încrezători că este sustenabil nivelul de 2%, pe termen mediu, și avem datele care sprijină aceste evoluții, nu vom declara victoria". 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi