GRAFICE Traderii pariază că BCE va reduce dobânzile în 2024. Acțiunile cresc. Este așteptat cel mai agresiv ciclu de relaxare

GRAFICE Traderii pariază că BCE va reduce dobânzile în 2024. Acțiunile cresc. Este așteptat cel mai agresiv ciclu de relaxare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 dec 2023

Investitorii pariază că Banca Centrală Europeană (BCE) va face prima mutare în rândul băncilor centrale majore pentru reducerea ratelor dobânzilor, aflate la maxime istorice, pe fondul evoluției încurajatoare a inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piețele financiare estimează că BCE va reduce dobânda de politică monetară în șase etape anul viitor, cu câte un sfert de punct procentual, până la 2,5%. Există, de asemenea, o șansă de aproape 90% ca ciclul de relaxare să înceapă în primul trimestru al anului viitor, un scenariu care abia dacă era luat în considerare în urmă cu doar trei săptămâni, scrie Bloomberg.

Așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor sunt alimentate de comentariile pozitive referitoare la evoluția inflației ale economistei germane Isabel Schnabel, membră în Comitetul executiv al BCE.

GRAFICE Acțiunile indiene, aproape de o capitalizare record CITEȘTE ȘI GRAFICE Acțiunile indiene, aproape de o capitalizare record

Schnabel, cunoscută pentru poziția sa agresivă privind politica monetară, a declarat că inflația arată o încetinire "remarcabilă", iar o nouă creștere a costurilor de împrumut este "destul de puțin probabilă". Piețele au anticipat încă din septembrie că BCE a încheiat ciclul majorărilor, însă Schnabel avertizase că noi creșteri nu pot fi excluse.

Acțiunile europene s-au apreciat în tranzacțiile de astăzi, extinzând avansul de marți. În jurul orei 15:00 (ora României), indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se aprecia cu 0,41%, susținut de creșteri pe toate bursele majore. Referința DAX de la Frankfurt a urcat cu 0,37% și a atins un nou maxim record. Randamentele obligațiunilor germane au scăzut. 

Zuckerberg vinde acțiuni Meta pentru prima dată în 2 ani, pe fondul unui creșteri spectaculoase pe bursă CITEȘTE ȘI Zuckerberg vinde acțiuni Meta pentru prima dată în 2 ani, pe fondul unui creșteri spectaculoase pe bursă

Datele publicate astăzi au arătat un declin surprinzător al comenzilor industriale germane în octombrie, ceea ce a întărit așteptările privind reluarea ciclului de relaxare monetară de către BCE.

Dacă traderii au dreptate, BCE va fi prima dintre marile bănci centrale care va reduce ratele anul viitor și va oferi cel mai agresiv ciclu de relaxare. Rezerva Federală a SUA (Fed) este așteptată să opereze prima reducere în mai anul viitor, pentru a evita o recesiune.

Mai mulți analiști au atenționat însă că așteptările privind reducerea rapidă a dobânzilor sunt prea optimiste.

Digi a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra activele pe care Orange/MasMovil intenționează să le vândă în Spania CITEȘTE ȘI Digi a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra activele pe care Orange/MasMovil intenționează să le vândă în Spania

Strategii de la BlackRock spun că văd "riscul ca aceste speranțe să se transforme în dezamăgire", în timp ce consilierul economic șef al Allianz, Mohamed El-Erian, a avertizat că Fed pierde controlul asupra mesajelor sale.

"Cred că Fed a terminat cu majorarea ratelor, dar nu cred că asta validează ceea ce se vehiculează pe piețe cu privire la reducerea ratelor anul viitor", a declarat El-Erian pentru Bloomberg Radio.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
dobanzi
reduceri dobanzi bce
actiuni europene