ULTIMA ORĂ BCE a majorat dobânda de referință la cel mai ridicat nivel din istorie

ULTIMA ORĂ BCE a majorat dobânda de referință la cel mai ridicat nivel din istorie
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârșitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu gândul la sărbătorile de iarnă. La ce alimente mai pot scădea prețurile - variantele de lucru CITEȘTE ȘI LISTA alimentelor cu preț redus, extinsă cu gândul la sărbătorile de iarnă. La ce alimente mai pot scădea prețurile - variantele de lucru

Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeași dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-și depozita numerarul în siguranță la BCE, scrie Agerpres.

Piețele și economiștii se așteaptă ca decizia de joi să fie ultima majorare a costului creditului adoptată de BCE și acum se așteaptă la o pauză îndelungată, urmată de reduceri de dobândă în a doua jumătate a anului următor.

"Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanțial la revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei", se precizează în comunicatul de presă al instituției de la Frankfurt.

Revenirea inflației la nivelul țintă ar urma să aibă loc mai lent decât se estima în precedentele prognoze ale BCE, publicate în luna iunie. Conform proiecțiilor macroeconomice din luna septembrie pentru zona euro ale experților BCE, rata medie a inflației se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025. Aceste valori reprezintă o revizuire în sens ascendent pentru anii 2023 și 2024 și o revizuire în sens descendent pentru anul 2025. Revizuirea pentru 2023 și 2024 reflectă cu precădere o traiectorie mai ascendentă a prețurilor produselor energetice. Presiunile inflaționiste la nivelul inflației de bază rămân ridicate, deși majoritatea indicatorilor au început să se diminueze. Experții BCE au revizuit în sens ușor descendent traiectoria proiectată a inflației exclusiv produse energetice și alimente, care ar trebui să se plaseze, în medie, la 5,1% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,2% în 2025.

Atenția analiștilor se îndreaptă spre conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care șeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi