Islanda vrea să își repornească turismul, însă numai pentru bogați

Islanda vrea să își repornească turismul, însă numai pentru bogați
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 nov 2020

Islanda a modificat subtil la începutul acestei luni o serie de prevederi din programul său de acordare de vize de lucru pentru cetățenii din afara spațiului Schengen, astfel că americanii și alți străini vor putea să intre și să rămână în această țară timp de șase luni, cu condiția ca aceștia să aibă câștiguri salariale de aproape 90.000 de dolari pe an, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cred că ideea de bază este atragerea profesioniștilor cu salarii mari din Silicon Valley sau San Francisco, care să vină și să își cheltuiască banii aici", spune Asta Gudrun Helgadottir, membru al Partidului Piraților și fost membru al Parlamentului din Islanda, scrie Agerpres.

Măsuri pentru turiști la munte în pandemie - telecabinele și gondolele vor circula cu geamurile deschise și la capacitate redusă CITEȘTE ȘI Măsuri pentru turiști la munte în pandemie - telecabinele și gondolele vor circula cu geamurile deschise și la capacitate redusă

Chiar dacă deținătorii unei vize de lucru nu sunt, tehnic, turiști, speranța autorităților este ca aceștia să închirieze locuințele libere de pe platforma Airbnbs, să umple mesele la restaurante și să facă excursii în weekend-uri pentru a explora insula. Cu atât mai mult cu cât este vorba de persoane înstărite.

Islanda nu este prima țară care vrea să îi atragă pe cei care muncesc remote cu scutiri de vize. Bermuda, Barbados, Insulele Caiman și Estonia au încercat și ele această strategie pentru a atrage venituri din străinătate într-o perioadă în care turismul este afectat de pandemie.

Însă, oferta Islandei este unică prin faptul că se adresează strict celor bogați. De exemplu, Bermuda cere doar o taxă de 263 de dolari pentru cei care vor să își schimbe viața în carantină pentru o aventură în insula de vacanță. În schimb, Islanda cere dovezi că solicitantul are un salariu de cel puțin un milion de coroane (7.360 de dolari) pe lună sau aproximativ 88.000 de dolari pe an, iar solicitanții trebuie să respecte și cerințe suplimentare privind asigurarea de sănătate.

Ministerul Justiției din Islanda, care se ocupă de acordarea vizelor, a dat publicității informații limitate despre noul program. Însă, localnicii cred că obiectivul este stimularea investițiilor fără a crea aglomerație și, mai important, fără a pune presiune pe sistemul național de sănătate, care poate fi ușor împovărat în condițiile în care țara are o populație de aproximativ 357.000 de locuitori.

Există și speranța că o dovadă a venitului va împiedica rezidenții temporari să concureze cu islandezii pentru locurile de muncă locale.

În 2018, după un deceniu de creștere rapidă a turismului, Islanda a înregistrat 2,3 milioane de vizitatori, iar turiștii internaționali au depășit populația locală în raport de șapte la unu. Nimeni nu se aștepta ca în cea mai mare parte a anului 2020 singurele zboruri care vor pleca din Islanda vor transporta pește destinat exportului.

Trecerea de la o extremă la alta a dus la scăderea numărului de vizitatori cu 79%, chiar și după ce călătoriile în interiorul spațiului Schengen s-au reluat în cursul verii. Însă, la fel ca și în Veneția, Thailanda și Amsterdam, trei destinații turistice care în mod tradițional erau supra aglomerate, au apărut și beneficii în această perioadă de criză. Islanda va încerca să le păstreze în continuare.

viewscnt
Afla mai multe despre
islanda
turism