Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției

Managerii Banca Transilvania și cei ai OTP Bank se întâlnesc pentru finalizarea tranzacției
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2024

Managerii Băncii Transilvania și cei ai OTP se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a finaliza termenii de vânzare a filialei din România a OTP Bank, tranzacție anunțată anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scopul întâlnirii, la care vor participa Sándor Csányi, Președintele și CEO-ul OTP, și Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, este de a conveni asupra condițiilor vânzării, conform Bloomberg.

Cum a anunțat Profit.ro, pentru achiziția OTP România, bancă cu o cotă de piață de aproape 3% din active, au depus oferte de achiziție Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Ultima dintre cele două ar fi și favorită să câștige cursa, discuțiile fiind acum în jurul prețului de achiziție, unde nu s-a ajuns la un consens.

Profit.ro anunța în octombrie că grupul ungar OTP solicită acum 360 milioane de euro pentru vânzarea băncii din România, o sumă mai mică decât valoarea fondurilor proprii, dar încă peste oferta ce coboară spre 300 milioane de euro pe care Banca Transilvania, favorită în finalizarea tranzacției, o face.

Pentru vânzarea afacerilor din România, care ocupă în piața bancară locul 10 după active, OTP Bank a primit două oferte angajante de la Banca Transilvania (liderul pieței din România) și Raiffeisen Bank (locul 5 după active).

EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Microsoft, despre investiția în primul său data center din România

Unicredit și EximBank s-au aflat la un moment-dat în discuții, dar s-au retras pe parcursul negocierilor. Banca Transilvania este favorită să câștige cursa, au arătat mai multe surse din piață pentru Profit.ro.

Anunțarea tranzacției a fost întârziată de interesul Raiffeisen Bank, dar și de ritmul lent în care grupul maghiar poartă negocierile. 

OTP dorea inițial un preț cel puțin egal cu fondurile proprii de 2,1 miliarde de lei, dar cumpărătorii nu au fost niciodată dispuși să ofere nici 70% din această sumă, astfel că grupul ungar și-a redus în timp din pretenții.

OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și ocupa locul 10 în piață.

Acționarul ungar a ales să plece din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții, arată surse din piață. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră.

EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari

OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată.

La jumătatea anului trecut avea active de 153 de miliarde de lei. Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziții majore recente în România.

În 2001 a cumpărat Banca Agricolă și în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank România. Raiffeisen România avea active de 66,8 miliarde de lei la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank
vanzare otp bank
taxa bancara