Parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI - în vizorul autorităților din Marea Britanie

Parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI - în vizorul autorităților din Marea Britanie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 dec 2023

Autoritatea britanică din domeniul concurenței analizează parteneriatul dintre Microsoft și OpenAI, pentru a determina dacă miliardele de dolari investite de Microsoft în startup-ul de inteligență artificială i-au oferit controlul de facto asupra companiei, care a încercat recent să-și concedieze CEO-ul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Recent, au avut loc o serie de evoluții în ceea ce privește guvernanța OpenAI, unele dintre acestea implicând Microsoft. Având în vedere aceste evoluții, CMA (autoritatea britanică pentru concurență și piețe - n.r.) emite acum o invitație la comentarii, pentru a determina dacă parteneriatul Microsoft/OpenAI, inclusiv evoluțiile recente, a dus la o situație de concentrare relevantă și, în caz afirmativ, impactul potențial asupra concurenței”, a anunțat CMA.

Invitația la comentarii (ITC) reprezintă prima parte a procesului de colectare a informațiilor de către CMA și poate fi urmată de lansarea unei investigații oficiale.

OpenAI amână lansarea GPT Store CITEȘTE ȘI OpenAI amână lansarea GPT Store

Acțiunile Microsoft s-au depreciat cu 0,5% în tranzacțiile premarket vineri.

Microsoft este cel mai mare susținător al OpenAI, după ce a investit până acum 13 miliarde de dolari în startup-ul care a dezvoltat ChatGPT. Gigantul de software a încorporat mai multe dintre produsele OpenAI în suita sa de instrumente pentru întreprinderi, iar startup-ul cheltuiește sume considerabile pe serviciile cloud ale Microsoft, notează Bloomberg.

Relația a fost consolidată și mai mult după ce Microsoft a intervenit pentru a ajuta la gestionarea consecințelor înlăturării dramatice a directorului general, Sam Altman, de către consiliul de administrație luna trecută, care a provocat un șoc în întreaga industrie.

Altman a fost concediat - și apoi reangajat - din funcția de director general al OpenAI. Microsoft a jucat un rol important, anunțând, inițial, că îi va angaja pe Altman și pe membrii echipei sale nemulțumiți de decizia Board-ului, iar ulterior sprijinind întoarcerea lui Altman la șefia OpenAI.

Microsoft deține acum un rol fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI.

CMA a declarat că va analiza dacă echilibrul de putere dintre cele două firme s-a schimbat în mod fundamental, pentru a oferi uneia dintre părți mai mult control sau influență asupra celeilalte.

Solicitat să comenteze demersul CMA, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că autoritatea de reglementare de la Bruxelles urmărește "foarte îndeaproape situația controlului asupra OpenAI".

Brad Smith, președintele Microsoft, a declarat, luna trecută, că nu "vede un viitor în care Microsoft să preia controlul asupra OpenAI".

"Singurul lucru care s-a schimbat este că Microsoft va avea acum un observator fără drept de vot în consiliul de administrație al OpenAI, ceea ce este foarte diferit de o achiziție, precum cea a DeepMind de către Google în Marea Britanie", a precizat Smith.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
microsoft
parteneriat microsoft openai
autoritatea antitrust marea britanie
cma
investigatie