Prețul gazelor este stabil în Europa, traderii nu se așteaptă la o escaladare a situației din Orientul Mijlociu

Prețul gazelor este stabil în Europa, traderii nu se așteaptă la o escaladare a situației din Orientul Mijlociu
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa erau stabile luni, în condițiile în care traderii se așteaptă ca răspunsul Israelului la atacul Iranului să fie unul limitat, ceea ce nu va crea riscuri suplimentare la adresa livrărilor globale de energie, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni în jurul orei 11:02 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu doar 0,11%, până la 30,77 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), scrie Agerpres.

China este pe cale să anunțe cea mai slabă creștere a PIB din ultimele trei decenii. „Cancerul” care îi afectează economia CITEȘTE ȘI China este pe cale să anunțe cea mai slabă creștere a PIB din ultimele trei decenii. „Cancerul” care îi afectează economia

"Atacul Iranului este puțin probabil să conducă la o nouă escaladare, pentru moment, chiar dacă riscurile pe termen mediu au crescut. Cu toate acestea, în mod clar riscurile au crescut ca urmare a atacurilor din week-end. La nivel mai general, aceste evenimente ar putea fi simptomatice pentru provocările mai ample la adresa cooperării globale", susțin analiștii băncii Citigroup Inc.

Iranul a lansat zeci de drone și rachete împotriva Israelului sâmbătă seara, ca răspuns la atacul atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Siria din 1 aprilie, care a provocat moartea a șase sirieni și a șapte membri ai Gardienilor Revoluției, între care doi generali.

Deși Europa nu cumpără cantități mari de gaze din regiunea Orientului Mijlociu, dependența sa de piețele mondiale a crescut după ce livrările de gaze rusești prin conducte au coborât dramatic după debutul războiului din Ucraina. Chiar și evenimentele care au loc departe de casă au un impact asupra prețurilor iar volatilitatea a devenit o trăsătură definitorie a pieței după criza energetică.

Continentul european este concentrat pe refacerea stocurilor pentru iarna următoare, după ce a ieșit din iarna care a trecut cu un grad record de umplere a depozitelor de gaze. Vremea blândă și cererea industrială modestă au ținut în frâu consumul.

"În condițiile stocurile de gaze din Uniunea Europeană sunt la un maxim istoric pentru acest moment al anului, nu există niciun motiv de panică", susțin analiștii de la Engie SA.

Totuși, livrările de gaze din Norvegia spre continentul european rămân la un nivel redus, după lucrări de mentenanță neprogramate la unele din facilitățile din Norvegia. Lucrările sunt așteptate să se prelungească până cel puțin marți, potrivit operatorului de rețea Gassco AS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret