Turcia vrea să extragă singură gazele naturale din depozitul descoperit în Marea Neagră

Turcia vrea să extragă singură gazele naturale din depozitul descoperit în Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2021

Zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră ar urma să asigure aproximativ o treime din necesarul intern al Turciei în 2027, când producția de gaze la această descoperire ar urma să ajungă la capacitate maximă, a declarat luni ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turcia ar putea să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră încă din 2023, cu o capacitate inițială de producție de 3,5 miliarde metri cubi pe an, a afirmat Fatih Donmez într-un interviu pentru Bloomberg News. Obiectivul autorităților de la Ankara este majorarea acestei capacități până la aproximativ 15 miliarde metri cubi pe an în decurs de patru ani, ceea ce ar fi echivalent cu aproximativ un sfert din producția anuală de gaze a Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Capacitatea maximă de producție la câmpul Sakarya din Marea Neagră avută în vedere de autoritățile de la Ankara, 15 miliarde metri cubi pe an, reprezintă aproximativ o treime din cererea de gaze a Turciei în 2020. Însă creșterea producției interne de gaze ar putea duce consumul anul până la 80 de miliarde de metri cubi în 2030, a prognozat anul trecut un oficial turc.

Compania energetică de stat Turkiye Petrolleri AO intenționează să foreze 40 de puțuri la câmpul Sakarya din Marea Neagră, care, potrivit celor mai recente estimări, ar conține aproximativ 540 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a subliniat că aceasta este cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră și va da un impuls economiei Turciei, evaluată la 765 miliarde de dolari. Erdogan a promis că producția de gaze în Marea Neagră va începe în 2023, când va fi aniversat centenarul înființării Turciei moderne, în încercarea de a-și crește șansele în campania electorală din acel an.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Turcia vrea să facă singură extracția

Luni, ministrul Energiei a declarat că Guvernul de la Ankara nu intenționează să invite companii internaționale care să opereze câmpul Sakarya din Marea Neagră, pentru că firma turcă de stat Tpao are capacitatea tehnică de a face singură acest lucru. Donmez a adăugat că Turcia derulează studii seismice înainte de a efectua un nou foraj de explorare într-o zonă amplasată în vestul câmpului Sakarya, undeva în prima jumătate a anului următor.

Turcia vrea să își diminueze factura la energie, care se ridică la aproximativ 44 de miliarde de dolari pe an, prin reducerea dependenței de importuri, care în prezent asigură aproape în întregime consumul de gaze al țării.

Cererea internă de gaze este așteptată să crească cu un sfert până la 60 miliarde metri cubi în acest an, din cauza diminuării producției de electricitate a hidrocentralelor și creșterii costurilor la cărbune, a estimat Donmez.

Dacă depozitele de gaze descoperite în Marea Neagră vor putea fi extrase comercial, acest lucru va elimina dependența Turciei de importurile energetice din Rusia, Iran și Azerbaidjan.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
gaze
marea neagra