UE declanșează control asupra dispozitivelor medicale din China. Noi tensiuni cu Beijingul

UE declanșează control asupra dispozitivelor medicale din China. Noi tensiuni cu Beijingul
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Uniunea Europeană va lansa o investigație asupra achiziționării de dispozitive medicale din China, riscând noi tensiuni cu Beijingul, la câteva luni după deschiderea unei anchete privind subvențiile acordate de aceasta pentru vehiculele electrice, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investigația UE, care caută să răspundă preocupărilor că politicile Beijingului favorizează în mod inechitabil furnizorii interni, ar putea fi anunțată săptămâna aceasta și ar putea avea ca rezultat limitarea accesului Chinei la licitațiile din blocul comunitar, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, arată Agerpres.

Producător de nisip pentru pisici care și-a dublat cotația acțiunilor pe bursă. Unde au oamenii mai multe animale de companie decât copii CITEȘTE ȘI Producător de nisip pentru pisici care și-a dublat cotația acțiunilor pe bursă. Unde au oamenii mai multe animale de companie decât copii

Inițial, investigația se va concentra pe informațiile adunate de la companii și statele membre, înainte ca autoritățile să înceapă discuții cu Beijingul privind piețele deschise și echitabile, susțin sursele.

Ancheta ar putea spori tensiunile dintre UE și China, după ce anul trecut Comisia Europeană a lansat o investigație privind subvențiile pentru vehiculele electrice fabricate în China, care s-ar putea confrunta cu taxe vamale suplimentare din iulie.

Va fi prima investigație lansată pe baza așa numitei legislații UE din 2022 „Instrumentul internațional de achiziții”, menit să promoveze reciprocitatea în accesul la piețele publice de achiziții.

Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață CITEȘTE ȘI Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață

Presiunile Beijingului asupra spitalelor interne de a folosi mai multe echipamente locale vin după o decizie a Consiliului de Stat din 2015. În ultimii doi-trei ani, provinciile, inclusiv Anhui, au adoptat noi măsuri care ajută firmele chineze să-și sporească șansele la aprovizionarea spitalelor, în contextul unui plan mai amplu, numit „Made in China”, menit să sprijine industriile interne în sectoare cheie, până în 2025.

În ultimii ani a sporit concentrarea Beijingului pe achiziționarea locală de tehnologii medicale, ceea ce a dus de la un deficit comercial de 1,3 miliarde de euro pentru aceste bunuri în 2019 pentru China la un excedent de 5,2 miliarde de euro după doar un an, conform datelor citate într-un raport UE publicat luna aceasta.

Accesul UE la piața achizițiilor din China a fost mereu un motiv de nemulțumire pentru blocul comunitar, problema fiind discutată în timpul vizitelor de anul trecut la Beijing ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ale comisarului european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Șeful Rolex avertizează că ceasurile de lux nu ar trebui comparate cu acțiunile CITEȘTE ȘI Șeful Rolex avertizează că ceasurile de lux nu ar trebui comparate cu acțiunile

Sursele susțin că discuțiile din ultimele 12 luni au efecte minime. Și în situația în care se acutizează distorsiunile pe piața chineză, iar discriminarea contra firmelor străine se adâncește, UE trebuie să reacționeze, adaugă sursele.

În 2022, piața chineză de tehnologie medicală era evaluată la 135 miliarde de euro, conform Institutului Merics. Printre marile firme europene care operează în acest sector se află Siemens și Philips.

Dacă investigația, care trebuie finalizată în termen de nouă luni, dovedește temerile UE privind dispozitivele medicale, blocul comunitar poate adopta măsuri de limitarea a accesului Chinei la achizițiile publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
ue