AGRO TV - Carnea din Polonia îi aruncă pe fermierii români în faliment

AGRO TV - Carnea din Polonia îi aruncă pe fermierii români în faliment
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2021

Fermierii din sectorul avicol trec prin clipe grele în această perioadă. Prețurile derizorii la care este vândută carnea din Polonia, cumulate cu scumpirea furajelor, îi pun pe producătorii români de carne de pui într-o situație extrem de dificilă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit declarațiilor făcute de fermierul Puiu Ilisei în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierii care au mizat pe puii de carne vând, în acest moment, sub prețul de producție. În pofida nenumăratelor solicitări pe care le-a făcut, fermierul giurgiuvean spune că autoritățile nu iau nicio măsură pentru a corecta această situație și pentru a-i ajuta pe producătorii români să-și vândă marfa la un preț corect, arată Agro TV.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

”Noi suntem afectați atât de importurile masive de carne de pui din alte țări, tradițional Polonia, dar sunt importuri și din Mercosur de care piața românească nu știe, dar suntem afectați, de asemenea, și de prețul cerealelor, prețul furajelor pe care le folosim pentru puii de carne. Pot să spun că din octombrie a început creșterea prețurilor la cereale, iar acum vindem cu mult mai ieftin decât costurile de producție.

Nu avem încotro, pentru că trebuie să ținem în viață abatorul, reproducția, incubația, dar suntem în pierdere și ne rugăm că ANSVSA, odată cu apariția focarelor de gripă aviară, o să ia niște măsuri. Una dintre măsurile pe care eu mi le-aș dori este să restricționeze importul de carne de pui. Mulți spun că nu se poate, că suntem în Uniunea Europeană, dar eu aș putea să spun că una din măsurile permise de Uniunea Europeană ar fi aceea de a interzice perturbarea pieței locale. Adică dacă prețul la puiul de carne pregătit de vânzare în România este 6 lei, dar el vine din Polonia cu 4 lei, ar fi permis să se aplice niște taxe de protejare a producătorului local, ca să aducă prețul la un numitor comun. E un lucru care ar trebui să le dea de gândit guvernanților noștri, să-și protejeze producția internă, pentru că altfel n-o să mai mâncăm produs local”, a explicat Puiu Ilisei.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

În opinia fermierului din Giurgiu, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este complice la apariția focarelor de gripă aviară depistate recent în România, din cauza faptului că nu a luat măsurile necesare pentru a opri circulația produselor infestate. În contrast, vecinii de la sud de Dunăre au aplicat măsuri mult mai drastice, îndreptându-și în același timp atenția către carnea produsă în România, arată sursa citată.

”Noi am făcut nenumărate solicitări și prin asociație, și în nume personal, să fim protejați, să nu se mai facă importuri măcar din țări cu focare de gripă aviară. Vedem că încep să apară focare de gripă aviară și acest lucru se întâmplă cu concursul ANSVSA, pentru că ei sunt cei care ar fi putut să interzică aducerea de pui de o zi din Polonia sau alte țări cu focare de gripă aviară. Unii patrioți, cum ar fi vecinii noștri bulgari, au găsit soluția de a restricționa importul de carne de pui din Polonia și în acest moment este o presiune foarte mare pe puiul românesc, atât din partea Bulgariei, cât și din partea Greciei”, a mai precizat Puiu Ilisei pentru AGRO TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment
carne