Apicultorii arădeni spun că în 2016 au avut cea mai slabă producție de miere din ultimii 50 de ani

Apicultorii arădeni spun că în 2016 au avut cea mai slabă producție de miere din ultimii 50 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2017

Apicultorii arădeni afirmă că 2016 a fost cel mai slab an din ultima jumătate de secol din punct de vedere al producție de miere, după ce vremea nefavorabilă și poluarea chimică practicată de agricultori au condus la diminuarea considerabilă a populației de albine lucrătoare. Majoritatea apicultorilor spun că producția a scăzut de cel puțin șase ori, iar unii nu au colectat niciun gram de miere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), filiala Arad, spun că, în 2016, producția de miere a fost la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani, scrie News.ro.

Membrii asociației spun că anul trecut au lucrat pe pierdere, pentru că populația de albine lucrătoare a scăzut considerabil din cauza mai multor factori, cei mai importanți fiind condițiile meteo și poluarea rezultată din folosirea substanțelor chimice în agricultură.

Vicepreședintele ACA Arad, Ovidiu Hatcu, a declarat, miercuri, corespondentului News.ro, că motivul principal al pierderilor semnalate de apicultura locală a fost vremea nefavorabilă. Conform acestuia, în 2016 primăvara a fost foarte rece și cu precipitații abundente, iar a doua parte a verii a fost extrem de caldă și secetoasă, ceea ce a afectat plantele, care nu au mai produs nectarul necesar albinelor.

”La condițiile meteo foarte nefavorabile s-a adăugat poluarea chimică. Mai nou, monoculturile precum rapița, floarea-soarelui sau porumbul sunt tratate chimic începând cu sămânța, iar apoi aerian cu substanțe foarte dăunătoare albinelor, ceea ce a provocat o mortalitate mare. România, Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări europene care au primit derogare de la UE pentru folosirea substanțelor din grupa neonicotinoidelor. Nu vrem să intrăm în conflict cu agricultorii, avem nevoie de ei așa cum și ei au nevoie de noi, polenizarea fiind esențială pentru plantații. Ar trebui permisă folosirea doar a substanțelor ecologice, care, e drept, sunt mai scumpe”, a declarat Hatcu.

DNA cere condamnarea Elenei Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum CITEȘTE ȘI DNA cere condamnarea Elenei Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum

Conform acestuia, apicultorii care nu au transportat stupii în zone mai puțin afectate de poluare sau condițiile meteo au avut o producție de cel mult 5 kilograme de miere la fiecare familie de albine, față de o producție medie normală de 30 de kilograme, scăderea fiind de șase ori.

”Cu siguranță în ultimii 50 de ani nu a fost un an mai slab pentru apicultura românească”, a spus vicepreședintele ACA.

Unul dintre cei mai cunoscuți apicultori arădeni, Victor Cimil, din comuna Buteni, a avut o producție mai mare, în condițiile în care și-a instalat stupii în zone care au avut condiții mai bune.

”Eu practic apicultura pastorală intensă, ceea ce aduce o producție mai mare. Totuși, dacă producția medie a anilor obișnuiți este de 60 de kilograme de miere la o familie de albine, acum am avut o producție de sub zece kilograme. Este cel mai slab rezultat pe care familia mea de apicultori din tată în fiu l-a avut vreodată. Pentru toți apicultorii cred că este cel mai slab an din istoria cunoscută. Am mulți colegi din toate regiunile țării care nu au colectat un gram de miere”, a spus Victor Cimil.

Arădeanul are aproximativ 200 de familii de albine, iar cea mai bună producție pe care a avut-o vreodată familia sa a fost în 1969, când a obținut 110 kilograme de miere la fiecare familie de albine.

”La zece ani m-am apucat de această meserie, ajutându-l pe tata, iar acum am aproape 40 de ani de experiență. Vă spun că lucrurile în acest sector merg foarte rău și este nevoie de soluții rapide. Trebuie luate măsuri împotriva folosirii insecticidelor, pesticidelor dăunătoare albinelor. Anul trecut, mortalitatea a fost foarte mare. Într-o colonie ar trebui să avem 20 de rame acoperite cu albine, dar depopularea a făcut să avem 10 sau 12 rame. Impactul poluării este foarte mare”, a spus apicultorul.

El a atras atenția asupra altei probleme, și anume rezistența dobândită de paraziții din stup (varroa) la tratamentele actuale.

”Autoritățile trebuie să se implice în găsirea unor tratamente noi, pentru că paraziții au dobândit imunitate”, a spus Victor Cimil.

Pentru 2017, apicultorii au speranțe că vor avea rezultate mai bune, cel puțin din punctul de vedere al condițiilor meteo.

”Poate ne ajută vremea, care până acum a fost favorabilă. Experiența ne spune că în anii cu iernile grele, cu zăpadă abundentă și ger prelungit, verile sunt producătoare de miere. Avem speranțe că va fi ceva mai bine”, a spus Victor Cimil.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2016 în România existau în jur de 40.000 de apicultori, care dețineau 1.553.515 de familii de albine.

ACA Arad are peste 200 de membri plătitori și peste 700 de apicultori în evidențe, în timp ce estimările privind numărul real de proprietari de stupi este de două ori mai mare. În județ ar exista între 40.000 și 60.000 de familii de albine, conform ACA.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
apicultori